egyszer volt, hol nem volt

2018.01.10. 07:00

Vonattal utazna Veszprém és Almádi között? Már nincs rá esély

A pálya felszámolása miatt nincs esély a forgalom újraindítására a Veszprém-Balatonalmádi vasútvonalon, közölte megkeresésünkre Arzt Gergely a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) kommunikációs főosztályvezetője.

Kovács Erika

Több olvasónk érdeklődött arról, vajon újraindítható-e a jövőben Veszprém és Balatonalmádi között a vasúti közlekedés? A felvetés kapcsán megkérdeztük az ügyben illetékes szaktárcát. 

A kérdés kapcsán Arzt Gergely, a NFM kommunikációs főosztályvezetője kiemelte, a Veszprém-Balatonalmádi vasútvonal az 1970-es évek elején szűnt meg, főként azért, mert a kor gőzvontatású mellékvonali szerelvényei nehezen tudtak megbirkózni a terepviszonyokkal. Így a menetidő magas, és a nyári hónapok kivételével az utasforgalom alacsony volt. Azóta a nyomvonal jelentős részét városi közutakkal és épületekkel építették be Veszprém és Balatonalmádi belterületein is. Két szakaszon a vasút alépítményének felhasználásával kerékpárút épült. Az útvonal további részein nemcsak a síneket, hanem a szükséges műtárgyakat, például a 71-es főút fölötti felüljárót is elbontották. A forgalom újraindítására a pálya felszámolása miatt tehát nincs esély. Egy új nyomvonalon megvalósuló fejlesztés a kifejezetten nehéz terepviszonyok miatt rendkívül költséges lenne.

Arzt Gergely rámutatott, Veszprémből a Balaton irányába kínált eljutási lehetőséget a 27-es számú Lepsény-Veszprém vasútvonal is, amelyen 2007 márciusa óta nincs személyszállítás. Ez a vonal azonban a tó északi partját igen nagy kerülővel, Csajág felé haladva érte le, így nem biztosított versenyképes alternatívát a közúti közlekedéssel szemben. A szakasz esetleges újraindításától sem várható, hogy a vasút a korábbinál több utast vonzana.

- A Balatonkenese-Balatonfüred partszakasz települései és a megyeszékhely között jelenleg naponta 30-40 közvetlen autóbuszos járatpár közlekedik. Az útvonalak közül a balatonfüredi és a balatonalmádi tengelyek a legjelentősebbek, amelyeken akár irányonként 60 indulás jelent sűrű kínálatot a téli időszakban is, hangsúlyozta az NFM kommunikációs főosztályvezetője.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában