Rátonyi Róbert emlékére

2020.08.20. 13:14

Idén is megrendezték a veszprémi operettfesztivált

Rátonyi Róbert előtt tiszteleg az operettfesztivál, melyet a Veszprémi Petőfi Színház harmadik alkalommal rendezett meg.

Balla Emőke

20200819 Veszprém petőfi Színház. Rátonyi Róbert Operettfesztivál nyitóceremónia Pesthy Márton fotó Veszprém Megyei Napló

Fotó: Pesthy Márton

A járványhelyzet miatt idén az elmúlt két évhez képest később, június helyett augusztus 19-én, 20-án tartották meg a rendezvényt. A szerda délutáni nyitóceremónián résztvevőket Oberfrank Pál, a Petőfi Színház és a fesztivál igazgatója köszöntötte. Keller János, a rendezvény művészeti vezetője arról beszélt, hogy ez a családok fesztiválja; a legkisebbektől kezdve a szépkorúakig mindenki megtalálja a kedvére való programot. Két nap alatt annyi eseményt kínálnak, mintha négynapos volna a fesztivál.

A fesztivál díszvendége, Gálvölgyi János Kossuth-díjas színművész Rátonyi Róbertre emlékezett, akivel húsz évig együtt dolgozott a budapesti Thália Színházban. Hallgatta rajongói beszédét, figyelte szakmai profizmusát. Rátonyitól nagyon sok mindent lehetett tanulni; nemcsak a tánclépéseket, a poentírozást, de azt is, hogyan kell leülni egy frakkban, viselni egy szmokingot, közölte. Nagy megtiszteltetés érte őt, amikor 1990-ben Rátonyi könyvet írt róla. Azért, hogy ötvenkét éve megmaradt ezen a csodálatos, de buktatókkal teli pályán, Rátonyi Róbertnek annyit mond: Köszönöm!

A fesztivál díszvendége, Gálvölgyi János Kossuth-díjas színművész Rátonyi Róbertre emlékezett
Fotó: Pesthy Márton/Napló

Brányi Mária alpolgármester kiemelte, a színművész munkássága utolsó periódusát Veszprémben töltötte, itt rendezett, belopta magát a veszprémiek szívébe. Az operett műfajának koronázatlan királya. Nagy Károly apát, kanonok megáldotta a fesztivált. Ha az ember elfárad, összecsapnak feje fölött a hullámok, akkor az operett vidámságot hoz a szívébe, mosolyt csal az arcára, közölte.

A színház előtti téren tartott ceremónián közreműködött Balatonfüred Város Koncert Fúvószenekara Hégely Ákos vezényletével, a Bonita Sporttánc Egyesület, Ninh Duc Hoang Long operaénekes, a Budapesti Operettszínház művésze, Bóbis László szteppvilágbajnok és táncosai, Szóka Júlia operettprimadonna, a Rippel Brothers – Rippel Ferenc és Rippel Viktor, a világ vezető artistái, valamint a Veszprémi Petőfi Színház művészei. Bár egy rövid zivatar félbeszakította a megnyitót, egy műsorszám sem maradt el.

Ezt követően Gálvölgyi Jánossal Nemlaha György művészeti író beszélgetett a színház előcsarnokában, majd este Kálmán Imre Marica grófnő című operettjét láthatták a nézők, a címszerepben Eperjesi Erikával. A többi szerepben Domoszlai Sándor, Fritz Éva, Egyházi Géza, Balázs Andrea, Kállai Bori, Kőrösi Csaba, Keresztes Gábor és Rikker Marika lépett fel. Az előadást Bozsó József rendezte.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában