Meseszerűek, bájosak

2020.09.01. 07:00

Kő- és kavicskép-kiállítás nyílt Köveskálon az egykori porcelánfestő alkotásaiból

A Kőfeszt egyik különleges eseménye volt Szép Andrea porcelánfestő festett kavicsképeinek kiállítása a régi tűzoltófészerben, a Város-kútnál.

Tóth B. Zsuzsa

Fotó: Tóth B. Zsuzsa/Napló

A Kő kövön megmarad című kő- és kavicskép-kiállítást megnyitva Györffy Szabolcs polgármester megköszönte a kiállítás lehetőségét. Elmondta, Andrea korábban már a helyi gyerekeknek is tanította a kavicsfestést kézműves-foglalkozásokon.

Andrea korábban már a helyi gyerekeknek is tanította a kavicsfestést kézműves-foglalkozásokon Fotó: Tóth B. Zsuzsa/Napló

– Miből is lehetne itt, Köveskálon kiállítást nyitni, ha nem a kőből? Nagyon jól sikerült képeket láthatunk Anditól, aki porcelánfestőként is dolgozott Herenden. Alkotásai a faluban több helyen, például az óvodában is láthatók, nagyon szépek, kedvesek. Mostanában művelődésszervezőként segít a településen, de évek óta aktív mint közösségszervező is – mondta a polgármester.

Csúri Ákos, a Kőfeszt szervezője arról beszélt, hogy izgalmas, szellemes, játékos, könnyed képeket csodálhatnak meg az érdeklődők.

– Jólelkű gondolkodás kifejezése látható a kavicsképeken. A Kőfeszten mindig tanulok valamit, most azt, hogy mennyi mindent lehet csinálni a kőből – monda Csúri Ákos. Hozzátette, remek közösségépítés folyik a településen, azt bizonyítja a zongorázás lehetősége is a buszváróban. Megtisztelőnek érezte, hogy ebbe bevonták a Kőfesztet is.

Jólelkű gondolkodás kifejezése látható a kavicsképeken Fotó: Tóth B. Zsuzsa/Napló

Szép Andrea kavicsképein tetten érhető a Káli-medence és környéke iránti rajongás, a kavicsokból összeállított figurákat a Hegyes-tű, a tapolcai Malom-tó elé helyezi. De illusztrálja hasonló módon A kis herceget, Öreg néne őzikéjét, bepillantást enged a retró korszakba, balatoni, párizsi és budapesti látképet, kávézós pillanatképet ábrázol. Képei meseszerűek, bájosak, romantikus jellemvonásokról, precizitásról tanúskodnak, no és rengeteg türelemről, fantáziáról. Hiszen kinek jutna eszébe egy csigaházból kontyot varázsolni, ki látna bele kislányruhát egy fésűkagylóba? Andi képes minderre, sőt, a női ridikülöktől a kitűzővel díszített kalapokon át a pincsi kutyáig minden részletet aprólékosan kidolgoz a maga által festett háttérre. Túlságosan azonban nem ajánlott beleszeretni a kis alkotásokba, ő ugyanis képtelen megválni tőlük.

A zene sem maradhatott el a megnyitón Fotó: Tóth B. Zsuzsa/Napló

A megnyitón Jancsó Zsóka és a helyi postás, Bacsa Tibor zongorázott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában