édesanyjától örökölte a tehetségét

2020.11.02. 11:00

Szívesen fest csendéleteket az alsóörsi Nagy Ágota

Nagy Ágota festő Veszprémben született, gyermekkorát Lovason töltötte. Ebben az időszakban kezdett kibontakozni érdeklődése a képzőművészetek iránt. Jelenleg Alsóörsön él és alkot. Tizennyolc éve aktív tagja az Alsóörsi Képzőművészeti Egyesületnek, korábbi nevén az Alsóörsi Föstőörsnek.

Szendi Péter

Nagy Ágota elmondása szerint alkotó tevékenységének aktív és szenzitív korszakát éli. A festő igyekszik megfesteni Alsóörs nevezetességeit is

Fotó: Szendi Péter

– Édesanyám nagyon szépen rajzolt és festett, tőle örököltem talán a tehetséget. Ennek köszönhetően gyerekkoromban rengeteget rajzoltam. Nagyon megörültem annak, hogy tizennyolc évvel ezelőtt, Horváth Lajos festőművész irányításával elindult egy képzőművészeti egyesület Alsóörsön, melynek már a kezdetektől tagja vagyok. Az ő segédletével alkottunk nagyon sokáig, de sajnos ő tavaly elhunyt – tekintett vissza a kezdetekre Ágota.

Az egyesület Sáska Tibor festőművész szakmai irányítása alatt működik. Jelenleg azonban a koronavírus-járvány miatt szünetelnek a vasárnapi összejövetelek. Horváth Lajos – akit mesternek szólítottak a közösség tagjai – meghatározó módon befolyásolta Nagy Ágota pályájának profilját, koncepcióját és stílusirányzatát, az alkotásai főleg csendéletek, tájképek és figuratív ábrázolások.

Ágota büszke arra, hogy Alsóörsön élhet a családjával (férje a település polgármestere, Hebling Zsolt), és igyekszik megfesteni a község nevezetességeit. Számára Alsóörs a nyugalom szigete. Nagy hatással van rá az ófalu, örül annak, hogy a község ezen része megőrizte a hagyományokat, a permi vöröskő nagyon sok háznál, támfalnál megjelenik, ami ad egyfajta mediterrán hangulatot. Az elmúlt években több helyen is volt önálló kiállítása, például Zoboralján, a Magyar Örökség-díjas Pozsonyi Kaszinóban, a felvidéki Kalászon, míg a balaton­almádi Pannónia Kulturális Központban közös tárlaton mutatkozott be Mozdény Viktóriával. Legutóbb Mohácsra jutottak el az alkotásai.

Nagy Ágota elmondása szerint alkotó tevékenységének aktív és szenzitív korszakát éli. A festő igyekszik megfesteni Alsóörs nevezetességeit is Fotó: Szendi Péter

– Fél évvel ezelőtt realizálódott, hogy meghívnának a mohácsi Kanizsai Dorottya Múzeumba. Ez szeptember közepén megvalósult, én pedig nagyon örülök neki, hogy Alsóörsöt itt is bemutathattam a képeimmel – hangsúlyozta lapunknak nyilatkozva Ágota, aki elmondása szerint alkotó tevékenységének aktív és szenzitív korszakát éli.

Egyébként Nagy Ágotának önálló kiállítása még nem volt Alsóörsön, ugyanakkor szerényen megjegyezte, hogy ő mindig is a csapatmunka híve volt, ezért nagyon örül annak, hogy minden év nyarán az Alsóörsi Képzőművészeti Egyesület kiállíthat a helyi Török-házban.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában