Ürmös Péter grafikai világát mutatja be a pápai kiállítás

Színezett mélynyomású grafikák, könyvjegyek, utazási emlékek, azaz negyven év válogatott alkotásai tekinthetők meg Ürmös Péter grafikusművész kiállításán a városi könyvtárban.

Laskovics Márió

Fotó: Laskovics Márió/Napló

Ürmös Péter grafikusművész Orbis Graphicus Meus (Az én grafikai világom) című kiállítását nyitották meg pénteken a Jókai Mór Városi Könyvtárban. Polovitzerné Antal Mónika szakmai vezető köszöntőjét követően Csabai Tibor grafikusművész nyitotta meg a részben helyi vonatkozású, de velencei ciklust is tartalmazó kép- és kisgrafikákat felvonultató tárlatot, bemutatva a kiállító művész életútját.

Ürmös Péter, Csabai Tibor és Polovitzerné Antal Mónika szakmai vezető a kiállításmegnyitón Fotó: Laskovics Márió/Napló

Mint megtudtuk, Ürmös Péter 1956-ban született Pápán. Művészeti tanulmányait A. Tóth Sándor, Heitler László és Szalay László vezetésével kezdte. Rajztanári képesítést Pécsett szerzett Bérces Gábor, Horváth Dénes és Soltra Elemér növendékeként. A Budapesti Műszaki Egyetemen másoddiplomázott Nemcsics Antal tanítványaként színdinamikai, valamint építészeti formatervezői szakon, továbbá számítógépes grafikát is tanult a fővárosban. 1978-ban litográfiát tanult Salzburgban, 1989-ben római ösztöndíjas volt. 1990-ben rész vett a svédországi 8. Öco-Design szimpóziumon. 1994-ben a milánói FISAE kongresszuson vett részt, 1998-ban szintén ösztöndíjasként járt tanulmányúton Olaszországban. Közel ötven egyéni kiállítása volt Magyarországon, négy pedig külföldön (Dánia, Litvánia, Lengyelország, Németország), de többször szerepelt Erdélyben is. Pápán 1980-ban, '83-ban, '87-ben, '93-ban, '97-ben, 2002-ben, 2008-ban és 2016-ban volt önálló tárlata.

Fotó: Laskovics Márió/Napló

Ürmös Péter 65 éves, nyugdíjas lett, ami inspirációja lehet újabb művészi korszakának. Az Ajkai Grafikai Műhely művésztelepein kerültünk közelebbi kapcsolatba, negyven éve ismerjük egymást. Ürmös Péter kezét metszés, karcolás közben hol a racionalitás, hol a játékosság irányítja. Grafikáiban olyan mély gondolati tartalom telítődik, hogy a néző érzi, nemcsak a technika teszi szűkszavúan fogalmazóvá a művészt, eredendően lényegre törő a természete. A kiállításon keresztmetszetet ad a sokszorosító grafikán belül a mélynyomású munkáiról, színezett képgrafikáiról. A válogatás átfogó képet ad továbbá a javarészt Ajkán készült rézkarcos grafikai munkáiról. Először rézkarcként indítja ezeket, majd foltmarással, akvatinta technikával folytatja. Valamint újabb alkotások, ex librisek (könyvjegyek), utazási emlékek is helyet kaptak a kiállításon – mondta el Csabai Tibor.

Az év végéig megtekinthető tárlaton kép- és kisgrafikák egyaránt helyet kaptak Fotó: Laskovics Márió/Napló

Ürmös Péter köszönetet mondott a városi könyvtárnak, szülővárosának. Közeljövőbeli tervei kapcsán megosztotta, a Nemcsics Antal egykori pestszentlőrinci lakóházában működő galériában állítja ki márciusban színdinamikai munkáit.

A kiállítás december 31-ig tekinthető meg a könyvtár nyitvatartási idejében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában