Hagyományok őrzése emlékezéssel

2022.12.01. 08:00

Adventi néptáncgálára várták az érdeklődőket Sümegen

Az első gyertya meggyújtása után adventi néptáncgálára hívta a népzene és néptánc kedvelőit a Kisfaludy Sándor Művelődési Központ.

Szijártó János

A vasárnap rendezett néptáncgála egy olyan programsorozat első állomása, amelynek legfőbb célja a magyar néphagyományok ápolása, őrzése

Forrás: szervezők

– A vasárnapi gála egy olyan programsorozat első állomása, amelynek legfőbb célja néphagyományaink megismertetése, ápolása, őrzése – mondta el lapunk kérdésére Oszkai Réka, az intézmény igazgatója. A rendezvény házigazdája a Sümeg Néptáncegyüttes volt, az este vendégeként a Bozót és Rekettye Néptáncegyüttes lépett színpadra, ők a magyar néptánc gazdag tánckincséből adtak ízelítőt a szépszámú közönség örömére. A színes programban magyarbődi, ajaki, szilágysági kalocsai, kalotaszegi, bakonyi, moldvai és zalai táncokat láthattak az érdeklődők. A gálán a néptáncegyüttes egykori oktatói is összeálltak egy táncra, Küküllő menti pontozóval és csárdással lepték meg a közönséget. Az együtteseket az autentikus magyar népzenét profi szinten játszó Naszály zenekar kísérte. 
Mint megtudtuk, a programot Kozma Éva emlékének is szentelték a szervezők, akitől nemrég vettek végső búcsút. Kiállítással és a rendezvénnyel emlékeztek a közösség, a Sümeg Néptáncegyüttes aktív tagjára.  Kozma Éva szenvedélyes követe volt a hagyományok ápolásának, a művelődési központ dolgozójaként, majd nyugdíjasként, az utolsó pillanatig nagy odaadással, alázattal táncolt. A felcsattanó tapsok neki is szóltak. A vérpezsdítő, forró hangulatú gálát a gyerekek nagy örömére táncházzal zárták Sümegen. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában