Hírek

2013.01.28. 14:25

Dagadozik az ingatlanadóügy

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter válaszolt Pál Bélának és Gőgös Zoltánnak, a balatonudvari brutális telekadó ügyében.

Gombás Gabriella

Tovább gyűrűzik a balatonudvari önkormányzat által visszamenőleg kirótt horribilis telekadók ügye. Ugyanis Gőgös Zoltán és Pál Béla  szocialista országgyűlési képviselők írásbeli kérdést intézek dr. Pintér Sándor belügyminiszterhez, amelyre a napokban több oldalas válasz érkezett, a Nemzetgazdasági Minisztériumból, amely a többi között arról is tájékoztat, hogy az önkormányzat az  adótartozást elengedheti, mérsékelheti, ha annak megfizetése a magánszemély és a vele együtt élő közeli hozzátartozók megélhetését súlyosan veszélyezteti.

Lapunk brutális telekadó címmel közölt olvasói levelet, amelyben két nyugdíjas egy  balatonudvari telek 17 résztulajdonosának  nevében fordult szerkesztőségünkhöz. Letaglózta őket a balatonudvari önkormányzat négy évre visszamenőleg kirótt horribilis telekadója: Fülöpné 788 ezer, Nagyné pedig 1,2 millió forintról kapott határozatot a közművesítés nélküli, értékesíthetetlen telkekre. Elmondták, a milliós összegű telekadóval egyáltalán nem számoltak, mert korábban erről nem voltak információik, embertelennek, sérelmesnek és méltánytalannak tartják a csillagászati összeget. Lapunk riportban számolt be a telekadó ügyről, s az önkormányzat tájékoztatóját is közzé tettük.

 

 

Nagy Gyuláné és Fülöpné Éva olvasóink kitartóan keresik az igazukat, mert a telekadó a megélhetésüket veszélyezteti (Fotó: Orosz Péter)

 

A Két országgyűlési képviselő levelében leszögezte: a Szabó László vezette balatonudvari önkormányzat annak ellenére vetette ki a milliós adóterhet, hogy az előző önkormányzat ezt méltányosságból nem tette meg, mert az érintett családok, akik kárpótlás útján jutottak a vagyonhoz, korábban már kifizettek több millió forintot földmegváltásra és a rendezési tervre. Feltették a kérdést, tervezi-e az önkormányzat adókivetési gyakorlatának felülvizsgálatát a kirótt adók visszamenőleges hatályának eltörlését. Továbbá miért nem veszi figyelembe az ár-érték arányt, és a lakosság szociális helyzetét, mert ha nem tudnak fizetni, akkor az adósságuk a hatalmas pótlékokkal gyarapodik.

A Nemzetgazdasági Minisztériumból Matolcsy György aláírásával érkezett válaszlevél hosszasan kitér a helyi adózás jogszabályi környezetének ismertetésére s közli, a helyi adóztatási jog valójában nem más, mint az önkormányzati autonómia megnyilvánulási formája, a fontos jellemzője, hogy az adójogszabályokról kizárólagosan a települési önkormányzat hozhat döntést.

"Ami az Önök által felhozott egyedi telekadóügy részleteit illeti - lévén, hogy az adótitok - nem rendelkezem, nem is rendelkezhetem információkkal" - áll a levélben, amely azonban arról is tájékoztat, hogy bármely esetről is van szó, az önkormányzati adóhatóság adóhatározata megfellebbezhető a Veszprém Megyei Kormányhivatalnál.

A levél igen figyelemreméltó további magyarázattal is szolgál: az adózás rendjéről szóló törvény (2003. évi XCI1 . törvény 134. paragrafusa) értelmében az adóhatóság a magánszemély kérelme alapján az őt terhelő adótartozást elengedheti, mérsékelheti, ha annak megfizetése a magánszemély és a vele együtt élő közeli hozzátartozók megélhetését súlyosan veszélyezteti. Ezen túlmenően - az adóalany kérelmére - az adóhatóság fizetési halasztást, részletfizetést is engedélyezhet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!