tisztelet a hősöknek

2019.08.18. 07:00

A hazáért meghalt katonákra emlékeztek Pápán

A Hősök napján tárlattal, díszmenetes felvonulással, koszorúzással nemcsak a gorodoki huszárroham mártírjaira, de a városért, a hazáért meghalt összes katonára emlékeztek Pápán.

Laskovics Márió

Az önkormányzat részéről Áldozó Tamás polgármester és Venczel Csaba képviselő koszorúzott

Fotó: Laskovics Márió/Napló

Az önkormányzat, a Pápai Huszár Egyesület és a Jókai Mór Művelődési és Szabadidő Központ szervezésében Hősök napját tartottak szombaton, az I. világháborúban történt gorodoki ütközet emléknapján. 1914. augusztus 17-én az egykor Pápán állomásozó 7. Honvéd Huszárezred hihetetlen hősiességről tanúbizonyságot téve nem futamodott el a géppuska sortűz elől, így szinte teljesen megsemmisült. A lovas huszárok előtti tiszteletadásként Huszárok Pápán címmel volt látható egy tizenegy táblából álló kiállítás a Nagytemplom mellett. A Pápai Lovas Iskolától indult huszárparádé keretében lovas és gyalogos hagyományőrzők vonultak fel a Téti Ifjúsági Fúvószenekar kíséretében.

A Pápai Huszár Egyesület részéről a frissen Pro Publico-díjjal jutalmazott Bedők János és Kovács Zoltán országgyűlési képviselő koszorúzta meg a világháborús emlékműveket Fotó: Laskovics Márió/Napló

Gróf Lubienski János Korvin utcai emléktáblájánál Horváth Ferenc hagyományőrző huszár őrmester mondott beszédet, melyben ismertette a lengyel származású huszár altábornagy életpályáját.

Mint megtudtuk, Lubienski 1862-ben született Halnicében, nagybirtokos családban. Az ausztriai Weisskirchenben, majd a bécsi katonai akadémián tanult, ahol 1883-ban hadnaggyá avatták. 1888-ban főhadnaggyá léptették elő, ez évben megnősült, házasságából három gyermeke született. Katonai pályája szépen ívelt felfelé. A Pápai 7. Honvéd Huszárezred parancsnoki posztját 1912-ben vette át, már ezredesként. Vele együtt családja is Pápára költözött, a Zichy-ház emeleti lakásába. 1914. augusztus 9-én vezette a pápai huszárokat Galíciába. A háborús években számos magas kitüntetést kapott. Dandárparancsnokként orosz hadifogságba került 1915-ben, fél év után megszökött. 1916 végén vezérőrnagyként harcolt az orosz fronton. 1918 végén visszatért Pápára, részt vett a város közéletében. 1921-ben Sopronban hunyt el.

– Halála megrázta Pápa lakosságát és volt katonatársait. Lovagias, egyenes jellem volt. Lengyelből lett igazi magyar – tette hozzá Horváth Ferenc.

A díszmenet az Esterházy és Szent István út kereszteződésében található I. és II. világháborús emlékműveknél ért véget.

– Tisztelet a hősöknek, a katonáknak, és minden emlékezőnek, emlékeztetőnek. A gorodoki huszárroham 105. évfordulóján nemcsak a 7. Honvéd Huszárezred hősi halottaira emlékezünk, hanem valamennyi olyan pápai katonára, aki a városáért, hazájáért vívott küzdelemben esett el. A hős maga a példa, a példa pedig tartást ad. Az emlékezés, a hősök megidézése egyben önmagunk összemérése a ránk hagyott példával, így az emlékezés már önmagában is bátorság – fogalmazott beszédében Áldozó Tamás polgármester.

Majd Pro Publico-díjjal jutalmazta a huszáregyesület részéről Bedők Jánost a katonai és iparművészeti hagyományőrzés népszerűsítése, a Pápai Történelmi Játékok szervezése, és fáradhatatlan közösségépítő tevékenysége elismeréseként.

A világháborús emlékműveket az önkormányzat, az MH Pápa Bázisrepülőtér, a huszáregyesület, a helyi Honvéd Bajtársi Klub, az ellenzék képviselői koszorúzták meg. Az említetteken kívül a Téti Ifjúsági Fúvószenekar zenével, valamint Pusztai Boglárka verssel működött közre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában