előadás a pápai gyurátz-körben

2019.06.05. 18:36

A magukra hagyott időseket segítik a szeretetszolgálatok

Szükség van rá, hogy napi szinten ajtót nyissunk az idős emberekre – véli Rostáné Piri Magda vasi evangélikus esperes, lelkész, aki a bobai és a devecseri diakóniai szeretetszolgálatról számolt be a Gyurátz Körben.

Laskovics Márió

Rostáné Piri Magda evangélikus esperes, lelkész a diakóniai szolgálatról számolt be a Gyurátz Körben. Balra Polgárdi Sándor esperes, a kör vezetője Fotó: Laskovics Márió/Napló

Fotó: Laskovics Márió/Napló

A Gyurátz Ferenc Gondolkodó Kör legutóbbi összejövetelén Rostáné Piri Magda, a Vasi Egyházmegye esperese, a Bobai Evangélikus Egyházközség lelkésze tartott előadást hétfőn az evangélikus látogatóközpontban. Antalné Ihász Mária igei köszöntőjét követően az előadó a bobai diakóniáról és iskoláról beszélt.

Rostáné Piri Magda evangélikus esperes, lelkész a diakóniai szolgálatról számolt be a Gyurátz Körben. Balra Polgárdi Sándor esperes, a kör vezetője Fotó: Laskovics Márió/Napló

Rostáné Piri Magda elmondta, a diakónia erős munkaág a 800 lelkes Boba kis lutheránus gyülekezetében. 2011-ben a Magyarországi Evangélikus Egyház fenntartásában indult el a Lakos Ádám Evangélikus Szeretetszolgálat bobai központtal, először házi segítségnyújtás végzésével 16 községben, körülbelül ötven munkatárssal, mert az idősek kellő segítség hiányában igényelték az ellátást.

– A faluhelyen élő emberek tudják, hogy a környék, különösen a Marcal Veszprém megyei oldalának falvai elég elzártak, elnéptelenedettek, mert a fiatalok elköltöztek. Szükség volt arra, hogy valaki napi szinten ajtót nyisson az idős emberekre. Fokozatosan épült fel a szolgálat, jelenleg mintegy 300 ellátottal dolgozunk a házi segítségnyújtásban, a szociális étkeztetés, a támogató szolgálat és a nappali ellátás mellett. 2017 szeptemberétől átvettük a devecseri bentlakásos idősek otthonát és mintegy ötven munkatárssal, száz ellátott gondozásával működtetjük – közölte a bobai lelkész.

Rostáné Piri Magda hozzáfűzte, 2017 szeptemberétől a bobai iskola fenntartását szintén átvette az evangélikus egyház. A Reményik Sándor Evangélikus Általános és Művészeti Iskolában mintegy 150, valamint az óvodában 50 gyerek van, akiket a környező községekből szállítanak be.

Rostáné Piri Magda megjegyezte, Krisztus-hitük mozgatja a szolgálatukat. Gondozónőiket igyekeznek erősíteni abban, hogy ne csak a testi, hanem a lelki szükségletekről is gondoskodjanak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában