kánikula

2019.06.20. 11:30

Csapvizet osztanak a járókelőknek Pápán – A legjobb szomjoltó, ráadásul kiváló a minősége is

Nyáron 20–25 százalékkal is növekedhet a vízfogyasztás a Pápai Vízmű Zrt. szolgáltatási területén – tudtuk meg Szili Ágnestől, a Pápai Vízmű Zrt. laboratóriumvezetőjétől.

Polgár Bettina

A nagyon meleg, kánikulai napokon találkozhatnak a vízosztó sátorral a belvárosban a járókelők Fotó: Polgár Bettina

Szili Ágnes rámutatott, a nyári hőségben sok folyadékot és értékes ásványi anyagokat veszít a szervezetünk. Kiemelte, mindkettő pótlására megoldást jelent a fokozott vízfogyasztás.

– Amennyiben nem fogyasztunk elegendő folyadékot fáradékonnyá válhatunk, és szédülést, fejfájást tapasztalhatunk, a vérnyomásunk is leeshet. Fontos, hogy a kánikulában a megszokott mennyiséghez képest több vizet igyunk. A tiszta csapvíz ivása tanácsos a cukros italokkal szemben, ugyanis a cukros üdítők elvonják a vizet a szervezetünkből – tanácsolta Szili Ágnes.

Megjegyezte, a tapolcafői vízbázison négy különböző kapacitású kút működik, melyek mindegyike rendelkezik ásványvíz-minősítéssel.

– A tapolcafői vízbázisról egyrészt Pápa felé termelünk vizet a pápai víztoronyba, másrészt pedig Ajka irányába. Összesen 19 települést látunk el ásványvíz minőségű ivóvízzel Tapolcafőről – fejtette ki a Pápai Vízmű Zrt. laboratóriumvezetője. Hozzáfűzte, a kimagasló vízminőséghez hozzájárul a magas magnézium-, kalcium- és hidrogén-karbonát-tartalom, a víznek kellemes ízvilágot kölcsönözve.

– Szintén a csapvíz javára írható, hogy nem található benne ammóniumion, és a nitráttartalma is elhanyagolható, nem igényel semmilyen vízkezelést. A kutakból kitermelt víz UV-fertőtlenítőberendezésen keresztül vezetve – a napfény fertőtlenítő hatását szimulálva – jut a háztartásokba. A berendezés tíz éve kiválóan végzi a dolgát, általa lehetővé vált, hogy az ivóvíz nem érintkezik vegyszerekkel – hangsúlyozta Szili Ágnes.

Mint mondta, a nyári időszakban 20-25 százalékkal is növekedhet a vízfogyasztás a Pápai Vízmű Zrt. szolgáltatási területén, de előfordul, hogy a legforróbb napokon akár 50 százalékkal is megemelkedik a vízfogyasztás. Ez azonban nem jelent fennakadást az ivóvíz-szolgáltatásban.

– A tapolcafői kutak rengeteg vizet szolgáltatnak, a régi Tapolca-mederbe is jut belőlük naponta 30-35 ezer köbméter. A vidéki vízbázisokon vannak korlátozott vízhozamú kútjaink, ahol az irányítástechnikai távfelügyeleti rendszerünk segítségével folyamatosan figyeljük a glóbuszok és a medencék töltöttségét – tette hozzá a laboratóriumvezető.

A nagyon meleg, kánikulai napokon találkozhatnak a vízosztó sátorral a belvárosban a járókelők Fotó: Polgár Bettina

A Pápai Vízmű Zrt. a hétvégi játékfesztiválon vízosztó sátrat állított fel, hogy friss csapvízzel láthassák el a járókelőket, emellett két párakaput is elhelyeztek a belvárosban, a Fő téren és a Kossuth utcán. – Fontosnak tartjuk, hogy népszerűsítsük a csapvíz fogyasztását, illetve felhívjuk a járókelők figyelmét, hogy a víz a legjobb szomjoltó, amely Pápán nagyon jó minőségben áll rendelkezésre – emelte ki Szili Ágnes.

Hozzáfűzte, hogy a nagyon meleg, kánikulai napokon találkozhatnak még a vízosztó sátorral a belvárosban a járókelők. A vízosztásra pedig várják a közösségi szolgálatukat teljesítő, illetve alkalmi munkavégzés keretében dolgozni akaró diákokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában