Szakmájában egy óriás volt

2019.06.08. 15:00

Emléktáblát avattak Somos Béla kiváló vívómesternek Vöröstón

Somos Béla 1935 és 37 között végezte el a legendás Magyar Királyi Toldi Miklós Honvéd Sporttanár-és Vívómesterképző Intézet alap és speciális kurzusát. A legendás Borsody László őrnagytól személyesen tanulta a magyar kardiskolát és annak egyik legkiválóbb reprezentánsa lett – hangzott el az avatón.

Molnár Sándor

Máday Norbert, Zetényi Csukás Ferenc és Rákos Margit polgármester leplezték le az emléktáblát díszőrök jelenlétében

Fotó: Molnár Sándor

Somos Béla ezredes, vívómester emléktábláját avatták fel június 7-én a vöröstói Faluház falán.

Az ünnepségen díszvendégként részt vett a mester egykori tanítványa, Horváth Zoltán olimpiai- és világbajnok kardvívó, aki szerint Somos Béla talán a legnagyobb alakja volt a híres Borsody Iskolának. Egy óriás volt, de rendkívül makacs és szókimondó is egyben, aki a páston is kemény embernek számított. Élmény volt vele minden pillanat, amit a tanítványainak adott – fogalmazott az egykori olimpiai bajnok.

Máday Norbert, Zetényi Csukás Ferenc és Rákos Margit polgármester leplezték le az emléktáblát díszőrök jelenlétében Fotó: Molnár Sándor

Mohos János vívómester elevenítette fel az 1912-ben, Schmidt Béla néven Vöröstón született mesteredző, katona ember életútját. Kiemelte, hogy amellett, hogy mindent tudott a vívásról, még a saját egyéniségét is beleadta a precíziós tudás átadásába. Mint szigorú, de jó pedagógus, kiváló vívóversenyzőket és nemzetközi versenyeken sikert sikerre halmozó tanítványokat képzett. Tanítványai voltak többek között Dömölky Lídia olimpiai és világbajnok tőrvívó, valamint Kárpáti Rudolf hatszoros olimpiai-és hétszeres világbajnok kardvívó is.

Somos Béla 1954-ben az Állami Edzőképző Tanfolyam vizsgabizottságának a tagja volt. 1955-ben megkapta a Sportérdemérem arany fokozatát, majd 1961-ben mesteredzői diplomát szerzett. 1963-ban az NSZK-ba távozott és Koblenzben városában irányította a német női tőr-és kard válogatottat. 1989-ben tért haza és a Budapest Honvédban oktatott. Borsody mester tanítását, a magyar kardiskolát, 1999 augusztusi haláláig megőrizte.

Somos Béla fotójával Horváth Zoltán olimpiai bajnok, mellette Máday Norbert, Mohos János vívómester és Rákos Margit polgármester Fotó: Molnár Sándor

Vöröstói emléktábláját Máday Norbert a Magyar Szablyavívó Iskola alapítója, Zetényi Csukás Ferenc és Rákos Margit polgármester leplezték le, majd Maskovics Milán Mór százados, tábori lelkész áldotta meg azt. Ezt követően a jelenlévők elhelyezték a megemlékezés koszorúit. Az ünnepséget a Magyar Szablyavívó Iskola tagjainak bemutatója színesítette. Az avatás után a résztvevők megnézték a Somos Béláról készült kisfilmet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában