Határtalan kapcsolat

2019.08.08. 11:00

Lesenceistvánd és Kézdiszentkereszt kapcsolatukat erősítik

Mostanra létrejött egy határokon átívelő híd a települések között, sőt, még egymás közös látogatására is nyílhat később lehetőség.

Tóth B. Zsuzsa

A lesenceistvándi falunapon fellépett Kézdiszentkereszt néptáncegyüttese is

Fotó: Tóth B. Zsuzsa

Erről beszélt a falunap megnyitóján Tóth Csaba polgármester, mielőtt aláírta Kézdiszentkereszt polgármesterével a testvértelepülési szerződés szándéknyilatkozatát. A Magyarnak lenni határtalanul falunapra megérkezett a felvidéki Vajka község és az erdélyi Kézdiszentkereszt küldöttsége is.

A lesenceistvándi falunapon fellépett Kézdiszentkereszt néptáncegyüttese is
Fotó: Tóth B. Zsuzsa

– Az önkormányzat tízéves munkája van a háttérben, hogy létrejött a kapcsolat az erdélyi és a felvidéki településsel, és most pályázati támogatással tudjuk vendégül látni a két község közel negyvenfős küldöttségét – mondta Tóth Csaba. Vajka polgármestere, Álló Donát arról beszélt, hogy egy falunap mindig a közösség ünnepe.

– Az egymástól távol élő rokonok, idegenbe szakadt falubeliek és barátok nagy találkozása. A jóízű beszélgetések egy látszólag nem egybetartozó, de láthatatlan szálakkal egymáshoz kötődő közösség összetartozását fejezik ki. Ezen a településen mindig megújul valami, Lesenceistvánd dinamikusan fejlődő község, ami jó, építő kezekben van, de itt az emberi és nemzetünket összetartó kapcsolatok építéséről is beszélünk – méltatta a községet a polgármester.

Páll Endre, Kézdiszentkereszt polgármestere megköszönte a két település kapcsolatának kezdeményezését és a magyar emberek szolidaritását.

– Gyermekkoromban nem értettük, hogy miért kellett nekünk oda születnünk, ahol nem szeretnek bennünket. Azóta eltelt fél évszázad, de nem csitulnak a kedélyek. Nagyon jó érzés, amikor magyarországi testvéreink tudatják velünk a nehéz pillanatokban együttérzésüket. Köszönjük szépen, nekünk, erdélyi magyaroknak nem kell több, csak ennyi, hogy tudjuk: Magyarország, Lesenceistvánd figyel ránk – mondta a polgármester, majd Tóth Csabával aláírta a testvértelepülési szerződéskötéss szándéknyilatkozatát, amelynek értelmében két éven belül megkötik a szerződést.

A falunapon a szentmise után átadták rendeltetésének az egyházi közösségi házat, majd a résztvevők megkoszorúzták a hősök emlékművét, a kultúrháznál pedig főzőversenyt rendeztek, és kiállítás nyílt Enyinginé Répás Csilla amigurumi- (kötött, horgolt) figuráiból és Vörös Liliána amatőr alkotó munkáiból.

Lesenceistvándért kitüntetést vehetett át közszolgálati munkájáért Gróf Sándorné és Morvai László Tóth Csabától és Horváth Ernőtől, a Veszprém megyei önkormányzati elnöki kabinet titkárától.

Az ünnepségen fellépett a Batsányi táncegyüttes, Dékány Tibor operettekkel érkezett, és a két település kulturális csoportjai mutatkoztak be a Margaréta Nyugdíjasklub és Laci és a mulatós asszonyok fellépése előtt. Vacsora után a Varnyú Country adott koncertet a tombola, majd táncmulatság előtt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában