a város híres ősmaradványa

2019.06.17. 14:00

Mészkőből készül el a veszprémi álteknős – Továbbra is várják az adományokat a köztéri szoborhoz

Kiszállították a kavicsfogú álteknőst megmintázó szoborhoz szükséges hatalmas kőtömböt. Az alkotást Lugossy László szobrászművész készíti el a következő hónapokban.

Marton Attila

Lugossy László és a megmunkálásra váró hatalmas mészkőtömb Fotó: Nagy Lajos

Az alkotóhoz a napokban szállították ki teherautóval egy öttonnás mészkövet, amelyet daruval emeltek le. A szobor alapanyagának való követ a Kötés Kft. ajánlotta fel. Sárdiné Csipszer Erika, a cég ügyvezetője elmondta, a kőtömböt a kádártai kőbányában választotta ki a művész. Lugossy László szobrászművész elmondta, tanulmányrajzait az álteknősről kiadott postai bélyegen megjelent grafika és a lelet rekonstruált változata alapján dolgozta ki. Kiemelte, az alkotással azt a pillanatot igyekszik bemutatni, amikor Laczkó Dezső megtalálta a fosszíliát: a szobron a kőből félig kibontott ősmaradvány látszódik majd. Az eredeti kavicsfogú egy méterszer egyméteres volt, a köztéri alkotás ennél nagyobb lesz.

Az alkotási folyamatról elmondta: a mészkő nagyon kemény, ez megnöveli az alkotási munka idejét. A várhatóan több mint fél évig tartó munka másik oka, hogy az álteknős hátán lévő tüskés páncél aprólékos kidolgozást igényel.

Katona Lajos, az MTM Bakonyi Természettudományi Múzeuma geológusa elmondta, a kavicsfogú álteknős Veszprém híres ősmaradványa, amely a késő triászban mintegy 200 millió éve élt. A leletet 1901-ben találták a jeruzsálemhegyi bányában, amelyet aztán Laczkó Dezső tárt fel. A bányában akkor több leletet találtak, a típuspéldány az elsőként felfedezett fosszília lett: ennek szinte teljes egészében előkerült a koponyája, több végtagcsontja, bordatöredéke és páncéljának több darabja. Az ősmaradványt jelenleg a Magyar Bányászati és Földtani Szolgálat gyűjteményében tárolják. A geológus elmondta, azért kapta a tengeri hüllő ezt a nevet, mert ugyan külalakjában hasonlít a jelenlegi tengeri teknősökhöz, de páncélja nem nőtt össze a gerinccsigolyáival, és apró kavicsfogai voltak.

Lugossy László és a megmunkálásra váró hatalmas mészkőtömb Fotó: Nagy Lajos

Heiter Sándor, a szoborállítást felkaroló Jeruzsálemhegyi Baráti Kör elnöke elmondta, továbbra is várják az adományokat a szoborállításhoz. Az alkotás terveik szerint leghamarabb 2020-ban kerül a helyére, a szobrot a Kiskőrösi utcai élelmiszerbolt közelében helyezik el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában