bukó célalakok

2019.05.23. 17:30

Pisztolylövészeten vettek részt az önkéntes tartalékosok

Éles pisztolylőgyakorlaton vettek részt a Veszprém megyei önkéntes területvédelmi tartalékosok, hogy az elméleti felkészítést követően gyakorlatban is jártasságot szerezzenek a tanultakról.

Balogh Ákos

Az önkéntes katonák az alapkiképzési modulok során gépkarabéllyal már megtanultak lőni, most viszont az alaptudásukat bővítve sor került a Magyar Honvédségnél rendszeresített 96M P9RC parabellum pisztollyal történő éles lőfeladatok végrehajtására, hogy megfelelő minősítést szerezve ezen fegyver használatára is képesek legyenek.

Hatvan tartalékos vett részt a lőgyakorlaton
Fotó: Balogh Ákos

A mostani lőgyakorlaton hatvan területvédelmi tartalékos katona vett részt, köztük volt, aki alapfelkészítését befejezve gépkarabéllyal lőtt, nekik kilenc lőszerrel, a pisztolylövészeten részt vevőknek pedig hat lőszerrel kellett a célokat úgy eltalálni, hogy a kiértékelés során a kiképzők megfelelő minősítést adjanak nekik.

- A pisztoly szakalap lőgyakorlatok során a katonák először körkörös célalakra tüzelnek, ekkor ellenőrizzük, hogy a fegyver jól be van-e lőve, jól illeszkedik-e az illető szeméhez, majd rohamozó ellenséget szimuláló bukó célalakokra tüzelnek, ezeket a célokat kell eltalálni. A lövészet megfelelőnek számít, ha mindkét bukó célalakot leküzdi a katona – mondta el érdeklődésünkre Benczik Gergely főhadnagy, a 6. Sipos Gyula Területvédelmi Ezred, 31. Draganits Ferenc Területvédelmi Zászlóalj Kiképző századának parancsnok helyettese.

 

A pisztolylövészet célja egyébként az alapképzésen túl a minél nagyobb fegyverismeret, hogyha a későbbiekben esetlegesen bevonásra kerülnek a területvédelmi tartalékosok alaprendeltetésű feladataik bármelyikébe, akkor magabiztosan tudják kezelni a rendszeresített fegyvereiket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában