projektkísérlet

2018.09.18. 07:00

Újabb lépést tettek Veszprémben az elektromobilitás felé

Egy nemzetközi projektkísérlet első számú állomása a megyeszékhely, ahol a világon először, egyelőre próbaüzemben, de működni kezdett a „power sharing”, azaz az elektromos hálózatok közösségi alapú megosztása.

Molnár Sándor

Csapó Balázs, Brányi Mária és Temesvári Balázs a sajtótájékoztatón. Próbaüzem a világon először Veszprémben

Fotó: Balogh Ákos/Napló

A Servo Movement kifejlesztette az elektromos töltőpontok prototípusait, amelyeket eddig hét helyszínen telepítettek Veszprémben. A töltőpontok a szeptember 17. és október 17. közötti tesztüzem során ingyen hozzáférhetők és nemcsak elektromos járművek, hanem minden 230 Voltról vagy USB-vel működő eszköz töltésére alkalmasak.

Csapó Balázs, Brányi Mária és Temesvári Balázs a sajtótájékoztatón. Próbaüzem a világon először Veszprémben
Fotó: Balogh Ákos/Napló

A teszteléshez különböző társadalmi státuszú, más életformájú és eltérő korú jelentkezőket választottak ki, akik egy hónapig elektromos rásegítésű kerékpárokkal, elektromos mopedekkel és a Servo saját fejlesztésű motorjával járják a várost, tesztelik a rendszert. Az egyik töltőpontnál, a Bagolyvári Parkolóházban tartott sajtótájékoztatón Csapó Balázs, a cég ügyvezetője elmondta, egyrészt szeretnének visszajelzéseket kapni az elektromos töltőhálózatok elfogadottságáról, másrészt kíváncsiak arra is, hogy a prototípusok műszakilag hogyan teljesítenek.

Szerinte pár év múlva már szemmel látható lesz az elektromos járművek jelenléte a városokban és a számuk növekedésével remélhetőleg közel annyival kevesebb autó lesz majd az utakon. Brányi Mária alpolgármester kiemelte, hogy a város vezetése elkötelezett híve a környezetvédelemnek, a megújuló, innovatív megoldások bevezetésének. A VKSZ Veszprémi Közüzemi Szolgáltató Zrt. mint leendő üzemeltető kapcsolódott a projekthez, részt vett a töltőállomások kiépítésében. Temesvári Balázs vezérigazgató szerint örömteli, hogy konkrét lépések történnek annak érdekében, hogy a város élhetőbb legyen, és alternatív megoldásokhoz jusson a lakosság.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában