Remek hangulatú fesztivál

2019.09.09. 07:00

Csülök, cicege és bor: öt napig tartott a pápai mulatság

Idén 13 borászat mutatkozott be az Esterházy-kastély udvarán rendezett pápai csülök-, cicege- és borfesztiválon. A résztvevők emellett pálinkákat, réteseket, cicegéket, kürtőskalácsot és csülök­ételeket is fogyaszthattak.

Polgár Bettina

A résztvevők különféle cicegéket kóstolhattak. Idén 13 borászat mutatkozott be az Esterházy-kastély udvarán rendezett fesztiválon Fotó: Polgár Bettina/Napló

Fotó: Polgár Bettina/Napló

A gazdag étel- és italválaszték mellett a szervezők sokrétű programkínálattal készültek: a fesztivál ideje alatt, szeptember 4. és 8. között két színpadon 25 kulturális programmal és közel 500 közreműködővel várták az érdeklődőket. A színpadi fellépők sorában amatőr és profi hazai és határon túli előadóművészek egyaránt szerepeltek; az öt nap során koncertet adott többek között a kovásznai Background zenekar, a Rocklife Cover Band, a Budapest Bár, a Balkan Fanatik és a Boban Markovic Orkestar. A színpadi programok mellett a családokat kézműves-foglalko­zá­sok­kal is várták.

A megnyitón a Brezza d’Barocco kórus működött közre Fotó: Polgár Bettina/Napló

A rendezvény pénteki nyitóünnepségén Áldozó Tamás, Pápa polgármestere köszöntőjében kiemelte, idén is kiváló seregszemléjük mutatkozott meg a magyar boroknak, nagyon finom pálinkák érkeztek, és jókat lehet enni. Mint mondta, ha mindezt még kiegészítjük a programokkal, a koncertekkel, akkor igazán kiváló szórakozást, jó mulatságot kínál a fesztivál.

– Érezzék jól magukat, találják meg idén is kedvenc boraikat, találjanak nagyon finom cicegét és csülköt, és vigyék jó hírét ennek a rendezvénynek – kívánt jó szórakozást a résztvevőknek a polgármester.

Unger Tamás alpolgármester, a Somlói Borrend nagymestere megjegyezte, azt tartják, hogy a somlói bor az idősebbek bora, és megtanítja az embert arra, ami a legfontosabb: ez pedig a derű.

– Ebben a gondolatban két nagyon fontos igazság szerepel. Amikor azt mondjuk, hogy az idősebbek bora, inkább arra kell gondolni, hogy a tapasztaltabb emberek bora. Ha ugyanis a somlói borhoz elérkezik valaki, akkor már nagyjából mindenféle bort megkóstolt, ez a nedű pedig felteszi a koronát. A gondolat második fele, a derű az, amit a somlói bor jelképez, hiszen tudjuk, hogy egy erős, testes borról van szó, amely kis mennyiségben orvosság, nagy mennyiségben gyógyszer, még nagyobb mennyiségben pedig fejfájás – mondta mosolyogva Unger Tamás.

A résztvevők különféle cicegéket kóstolhattak. Idén 13 borászat mutatkozott be az Esterházy-kastély udvarán rendezett fesztiválon Fotó: Polgár Bettina/Napló

Simon János, a Somló és Környéke Borút Egyesület elnöke a bor- és pálinkarend nevében köszöntötte a jelenlévőket. Kiemelte, a somlói a legkisebb történelmi borvidék, de az egyik legrégebbi is. Mégis nagyon gazdag, hiszen nem egy hegyből áll, hanem háromból: ide tartozik a Somló, a Ság és a Kis-Somló.

– Ilyen földrajzi adottságokkal kevés borvidék rendelkezik, és bizton mondhatjuk, hogy mindegyik területen kiváló nedűk teremnek – tette hozzá. Simon János jókedvet és egészséget, valamint remek szórakozást kívánt a résztvevőknek, akiknek a borok mellett a pálinkákat is figyelmükbe ajánlotta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában