Különleges helyszín

2022.06.18. 07:00

Szépség és harmónia: a levendulát ünneplik Tihanyban

Stílszerűen levendulaszedéssel nyitották meg a Tihanyi-félsziget ikonikus növénye köré szervezett, gazdag programsorozatot június 17-én, pénteken délelőtt a faluba vezető út mentén lévő ültetvénynél, amit a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság (BfNPI) szervezett.

Kovács Erika

Szépség és harmónia a tihanyi levendulaültetvényen. Mezei Klára kosárba gyűjtötte a félsziget ikonikus növényét

Forrás: Pesthy Márton/Napló

Különleges helyszínnek nevezte Tihanyt Rácz András, az Agrárminisztérium államtitkára, aki méltatta a természetvédelmet érintő összefogást az önkormányzatok, a polgármesterek, az egyházak, az országgyűlési képviselők részéről. 
– A nemzeti parkok az ökoturizmus legnagyobb letéteményesei a 750 létesítménnyel, melynek felét valamelyik nemzeti park igazgatósága működteti. Ezeket a helyeket évente 1,6 millió látogató keresi fel, melynek harmada a BfNP-hoz érkezik. 
Elhangzott, Tihanyban alakult meg hazánk első tájvédelmi körzete, valamint geoparkja, Bakony-Balaton néven. A falu Európa-diplomás terület, és a félsziget ikonikus növényének „újjáélesztése” érdekében Levendula Ház látogatóközpont működik. A nemzeti parkok igazgatóságainak feladata túlmutat a védett fajok és élőhelyek megőrzésén, őrzik a hagyományos gazdálkodási módokat, a régi népszokásokat. 
Az első levendulatövet Bittera Gyula (gyógynövénytermesztő, vegyészmérnök - a szerk.) hozta Tihanyba, a Csúcs-hegyre 1924-ben. Ez a növény, melyet New Yorkban, a tőzsdén is jegyeztek, sokkal jobb minőségű olajat adott, mint a híres francia termék. 
A levendula ma ismét reneszánszát éli. Kontrát Károly országgyűlési képviselő méltatta a rendezvényt kísérő összefogást és Bittera Gyula munkáját. Üdvözölte, hogy a kezdeti egynapos esemény kéthetesre bővült, nagy élményt ad mindenkinek, így gazdag kulturális, gasztronómiai, sportprogramjai. 
Tósoki Imre polgármester aláhúzta a hagyományokat, az innovációt, majd kiemelte, az idei az első olyan levendulaszüret és -lepárlás, amikor oltalom alatt álló, eredetvédett olajat állítanak elő Tihanyban. Létrejön a levendulatanács, melynek tagja lesz az apátság, az önkormányzat és egy helyi civil szervezet képviselője, számítanak a BfNPI részvételére is. 

- Mi bencés szerzetesek hiszünk a tradícióban és az innovációban - fogalmazott Mihályi Jeromos. A Tihanyi Bencés Apátság perjele előbbinél utalt például a nemzeti és kulturális értékek, illetve a természet által kapott szépség, harmónia és egység megőrzésére. Alapvetőnek tartják az innovációt is és a teremtésvédelmet, utóbbi mindannyiunk közös célja. – Legalább még egy ezer évet kívánunk a levendulafesztiválnak! - fogalmazott a perjel. 
Puskás Zoltán, a BfNP igazgatója szólt a Balatonnál lévő természeti értékekről, a természetvédelemről, majd felidézte a 25 éves BfNP eseményeit, különös tekintettel a levendulaszüretre, amikor csatlakoztak az önkormányzat kezdeményezéséhez. 
Mint ismert, a 18. Levendula Heteket június 18. és július 3. között rendezik meg rendkívül gazdag programokkal, több helyszínen, melyekről a falu honlapján lehet tájékozódni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában