Válogatás

2024.01.01. 20:00

"A lélek kút, csak mernünk kell benne tisztulni" – Tíz a veol.hu-n megjelent idézet 2023-ből szerzetesektől, lelkészektől

A lapunknak 2023-ban nyilatkozó szerzetesek, lelkészek, plébánosok többek közt arra mutattak, éreztek rá, hogy mintha az idő szorításában, fogságában élnénk. Megfogalmazták azt is, hogy "ha magammal nem foglalkozom, én magam nem vagyok rendben lelkileg, akkor másnak sem tudok segíteni". Tíz idézetüket gyűjtöttük egybe.

Rimányi Zita

Forrás: pexels.com

Végtelen szeretetre hangolva

Baán Izsák bencés szerzetes, a bakonybéli Szent Mauríciusz Monostor perjele:

"A szívünk rejtett üregébe néha nagyon beszorulunk a félelmeinkkel, a haragainkkal, a rossz gondolatainkkal. Néha szóra kell bírni ezt a részünket, ami szenved a kapcsolódás, a szeretet hiányától, az izolációtól."

"Ha nem foglalkozunk a feldolgozatlan bajainkkal, akkor kényszerpályákra tud ráfutni az életünk. Bátorítást szeretnék adni soraimmal is, hogy merjünk kapcsolódni magunkhoz, a félelmeinkhez, mély rétegeinkhez, haragunkhoz, vágyainkhoz, azoknak adjunk teret, akkor lesznek kevésbé félelmetesek, szelídíthetőek, kezelhetőek, ha rájuk merünk nézni."

"Az alázatban van egyfajta bátorság arra, hogy nem ragaszkodok ahhoz, hogy mindenképpen jónak és tökéletesnek lássam magamat, el tudom fogadni, hogy hibázom, hogy vannak gyengeségeim, de ettől még az értékességem, a létben való biztonságom, ezek tudata nem sérül."

 Bátor cselekvésre késztető vágyak

Huszár Lőrinc ciszterci szerzetes, zirci plébános:

"Tudjunk túllépni, megbocsátani, nem a múltban élni. A múlttal talán túl sokat is foglalkozik az ember, pedig nem tudunk az időben visszamenni, másképpen dönteni, cselekedni. A jövőt nem látjuk tisztán, de álljunk úgy hozzá, hogy mennyi lehetőséget hordoz számunkra. Legyenek olyan vágyaink, amelyek bátor döntésekre és cselekvésre késztetik az embert." 

Időt megállító nyugalom

Vecsey Katalin zirci református lelkész: 

"Isten a teremtési rendben az ember számára kijelölte a munka és a pihenés idejét, egyensúlyát. A táj gyönyörűsége újból és újból elvarázsolhat, a kis falvak nyugalmat árasztó miliője lelassít, de egyben fel is tölt. Ilyenkor mintha megállna az idő néhány napra."

A teremtett világ ajándékai

Primász Gábor Róbert pápateszéri plébános:

"A nyugalmat, a csendet megteremtik a teremtett világ ajándékai, kikapcsolódást jelent a kert például, amikor saját veteményesünket gondozzuk, gyomláljuk."

Legyen még több találkozási alkalmunk!

Szakos Csaba bakonytamási evangélikus lelkész:

"Minden korosztály megtapasztalására gondolva azt kívánom, hogy legyen még több találkozási alkalmunk. Az Úr ajándéka a gyermek és ez az ajándék óriási felelősség. Fontos a feltétel nélküli szeretet, a kimutatása. A másokért végzett szolgálat, az itt élőkért történő imádság mindig valamilyen formában célba ér, Isten gondviselése által valamilyen formában teljesül kérésünk."

 Nehézségeinknek is megvan az üzenetük

Gilicze Tamás bakonyszentkirályi református lelkész: 

"Ha az ember mindig csak a külső körülményekre tekint, akkor a bajt látja csupán, és az élet egyébként is bonyolult, számunkra átláthatatlanul. Sosem olyannak látjuk a dolgokat, amilyenek azok valójában, hanem egy tapasztalatainkból kialakult szűrőn át. Ahelyett, hogy a sok lehetséges előttünk álló gond miatti aggodalomban vesznénk el, az egészre tekinthetünk folyamatként, mindabban, amit eddig átéltünk, mintázatot ismerhetünk fel, az isteni segítségét. Ha átgondoljuk, rájövünk, hogy nehézségeinknek is megvolt a céljuk, megvan az üzenetük."

 A kereszt jelképezi kapcsolatainkat

Simon István bakonyszentkirályi plébános:

"A kereszt függőleges eleme az égi és a földi, az isteni és az emberi dolgok közötti viszonyt jelképezi, vízszintes része az emberek közötti összeköttetést. Így mutatja az utat Isten számunkra és egymás felé, arra emlékeztet, mennyire fontos ezeket a kapcsolatokat megélni."

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában