Ünnep

2024.03.28. 17:30

Húsvét a Bakonyban: 16 tippet adunk az ünnepi hosszú hétvégére (képekkel)

Fülesles arborétumban, kiskecskék simogatása kisgazdaságban, kincskeresés múzeumban – gyerekeket vonzó programok is lesznek a hosszú hétvégén. Ilyen a húsvét a Bakonyban, és közzétesszük a zirci bazilika szertartásrendjét, ahol ingyenes orgonakoncertre várják az érdeklődőket. Még több tipp cikkünkben.

Rimányi Zita

Ajánlunk még a hosszú hétvégére bakonyi fotózásos nyúlüldözést, tavaszias hangulatú piacozást, tájház- és várlátogatást, csuhézást. A húsvét a Bakonyban különleges lehet. Nemrég nyílt például két kiállítás, amit kár lenne kihagyni, lehet hegyen piknikezni. Javasolunk még több programot, adunk túraajánlót, mert van a környéken tó melletti tanösvény, különleges sziklákat lehet megnézni, és medvehagymázhatunk Zirc környékén.

Húsvét a Bakonyban: nyuszikereséssel, csuhézással
Húsvét a Bakonyban: nyuszikereséssel, csuhézással
Fotó: Rimányi Zita/Napló

Húsvéti kincskeresés a természettudományi múzeumban

Az MTM Bakonyi Természettudományi Múzeumában, Zircen március 30-án, szombaton 9 és 17 óra között húsvéti kincskeresésre jelentkezhetnek a gyerekek. 

Nyuszilesre indulhatunk a ciszterci arborétumba

A Zirci Ciszterci Arborétumban nyusziles lesz március 31-én és április 1-én, húsvétvasárnap és húsvéthétfőn. Hét fülesfigurát kereshetnek meg a gyerekek, szüleikkel együtt és ha sikeres lesz a nyuszihajtás, bezsebelhetik az ajándékot.

A Zirci Ciszterci Arborétum
A Zirci Ciszterci Arborétum
Fotó: Rimányi Zita/Napló

A húsvéti nyulat kell elkapni egy fotóra Bakonytamásiban

A bakonytamási húsvéti nyúl több helyen feltűnik a faluban nagycsütörtöktől, azaz március 28-tól húsvétvasárnap délig. Kereshetik a helyiek a nyomai alapján, és ha le tudják fotózni, akkor a képet elküldhetik a polgármesternek. A fényképekért jutalom jár. Emellett nagyszombaton az iskolában 14.30-tól kalácszsűrizés lesz, és játszóházat tartanak.

Húsvétvasárnapi orgonakoncert a bazilikában

Ünnepi orgonakoncertet tartanak a Zirci Ciszterci Apátság bazilikájában március 31-én, húsvétvasárnap 16 órától. Hangversenyt ad Dankos Attila orgonaművész, a veszprémi Szent Mihály-főszékesegyház zeneigazgatója. A részvétel ingyenes.

Kiskecskék várják a látogatókat

Élmény-állatsimogatást tartanak a pénzesgyőri Ördöglakat Kisgazdaságban március 31-én és április 1-én, húsvétvasárnap és húsvéthétfőn 10 és 12, illetve 14 és 16 óra között.

Az Ördöglakat Kisgazdaság kiskecskéi
Az Ördöglakat Kisgazdaság kiskecskéi
Forrás: Ördöglakat Kisgazdaság

Piknikezés az Eperjes-hegyen

Húsvéti családi piknikezést tartanak Olaszfaluban, a Zöldág Lovasudvarban április 1-én, hétfőn 15 és 18 óra között. Lehet majd simogatni kisnyuszikat, bárányt, törpemalacot, lehet készíteni csuhényuszit, és lehet kalácsot fonni, tojást gurítani.

Téli álmából ébred a bakonybéli tájház

A bakonybéli tájház a téli szünet után március 29-én nyit ki újra.

A húsvéti nyúl piaca

A zirci termelői és kézműves piacot március 30-án, szombaton 8 és 12 óra között a húsvét jegyében tartják meg Zirc központjában, a Reguly-múzeum kertjében. A szokásos kínálat mellett játékos foglalkozásra várják az érdeklődőket.

A Zirci Ciszterci Apátság
A Zirci Ciszterci Apátság
Fotó: Rimányi Zita/Napló

Húsvét a Bakonyban: szent három nap a zirci bazilikában

A szertartásrend szerint a húsvéti szent három nap március 28-án, nagycsütörtökön a 18 órai szentmisével kezdődik, amin az utolsó vacsorára emlékeznek a résztvevők, a hívek. Utána virrasztás lesz a plébániai kórus szolgálatával, helyszíne a zirci bazilika. Március 29-én, nagypénteken 15 órától keresztúti ájtatosságot tartanak a kálvárián, rossz idő esetén a bazilikában, majd 18 órakor kezdődik az esti szertartás, a csonkamise, amelyen passiót énekelnek a Zirci Városi Vegyeskórus szolgálatával. Március 30-án, nagyszombaton a szent sír látogatására nyílik lehetőség a templomtorony alatti kápolnában egész nap. Majd 18 órakor kezdődik a vigília szertartása, az ünnepi szentmise, feltámadási körmenettel és agapéval. Március 31-én, húsvétvasárnap 8 órakor lesz szentmise, utána ételszentelést tartanak az udvaron. Az ünnepi szentmise 10 órakor kezdődik, és 18 órakor is lesz szentmise.

Csuhényuszik a zirci alkotói tárlaton, a tavaszsarokban
Csuhényuszik a zirci alkotói tárlaton, a tavaszsarokban
Fotó: Rimányi Zita/Napló

Seregnyi csuhényuszi tavaszsarokban

Hosszú, hetyke fülecskék a kukoricacsövet borító levélből – főleg ezek vonzzák a tekintetet. Kedves kis sarka a hagyományos zirci alkotói tárlatnak idén az, ahol csuhéból és mézeskalácsból készült figurák kaptak helyet. A városi könyvtárban láthatóak.

Kiállítás a Reguly-múzeumban
Kiállítás a Reguly-múzeumban
Fotó: Rimányi Zita/Napló

A pillanatnyi öröm folytonossága különleges képeken

Pillanatnyi öröm címmel nyílt meg Szkárossy Panna önálló kiállítása Zircen, a Reguly-múzeumban. A tárlat április 18-ig látogatható.

Gyerekrajzok a zirci múzeumban
Gyerekrajzok a zirci múzeumban 
Forrás: BTM

Gyerekrajzokon a víz világa

A víz világnapjához kapcsolódóan nyitotta meg az MTM Bakonyi Természettudományi Múzeuma idei első időszaki kiállítását, melynek címe: „Vizes élőhelyek a Bakonyban”.

Medvehagymás pogácsa
Medvehagymás pogácsa
Fotó: Kovács Alfréd / Forrás:  Olvasó

Medvehagymaszedés

,,A Bakony aktuális kincseinek egyike a medvehagyma. Már egy nagyobb csokorból könnyedén lehet készíteni ízletes krémlevest, pestót, medvehagymás pogácsát. A fel nem használt leveleket pedig eltehetjük későbbi időpontra szárítással, fagyasztással. Élettani jótékony hatásai ismertek. Ha csak a medvehagyma erdőben való gyűjtésére gondolunk, túrázással összekötve a család többi tagjával, elszakadva a tévé, a számítógép mellől, már az felér egy gyógykúrával. Testközelből figyelhetjük meg a Zirc környékét körülölelő erdők növényzetét, állatvilágát. Tiszta levegőben" – írta a zirci Kovács Alfréd.

Tó melletti tanösvény
Tó melletti tanösvény
Fotó forrása: Mészöly János

Tó melletti tanösvény

,,Remek kirándulóhely Gyulafirátót mellett a Miklád-tó és a körülötte lévő tanösvény. A terület a Veszprémi-fennsík és Papod-hegy lábai közé ékelődő mély fekvésű lápterület, amely mellett a Séd patak folyik. Az itt található állat- és növényfajok, élőhelyek bemutatásához készült a tanösvény. Ez a szép hely természetvédelmi terület" – írta a veszprémi Mészöly János.

Sziklák páratlan látványa
Sziklák páratlan látványa
Fotó forrása: Mészöly János

Sziklák páratlan látványa

,,A Koloska-sziklák csak kicsit távolabb a Bakonytól, a Bakony-régióban minden évszakban páratlan élményt nyújtanak, mert nagyon különleges geológiai képződmények. Balatonfüredtől északra, csodálatos természeti környezetben tekinthetők meg" – hívta fel a figyelmet Mészöly János erre a kirándulóhelyre.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában