Jókai napok

2019.05.02. 07:00

Füredi majális: szeretetvirágokat ajándékoztak

A kultúra, illetve a művészetek jegyében szerveztek színes programsorozatot Balatonfüreden, május elsején, a Jókai napok keretében.

Kovács Erika

Füredi néptáncosok a virágokkal, színes szalagokat teletűzdelt májusfánál, amit a Vaszary Galéria parkjában állítottak Fotó: Kovács Erika

Már reggel kitűnő hangulatot teremtett a Balatonfüred Néptánc Együttes, illetve a Koloska Senior Néptáncegyüttes, akik egy csokorra valót adtak elő a legszebb magyar táncokból a Vaszary Galériánál. Közben virágokkal, színes szalagokkal teletűzdelt májusfát állítottak a galéria gyönyörű parkjában, ahol a füredi Életmód Klub tagjai saját kertjükből való –ahogy ők nevezték- szeretetvirágokat ajándékoztak azoknak, akik választottak a szebbnél szebb növényekből.

Szebbnél-szebb virágokból és gyógynövényekből lehetett válogatni, amelyeket a balatonfüredi asszonyok saját kertjükből hoztak a Vaszary Galéria parkjába május elsején

Ticz Józsefné, a klub képviseletében azt mondta, a szívkórházba is nagyon szívesen visznek a betegek virágokat, egyebek mellett muskátlit, margarétát, kövirózsákat, gyógynövényeket, amelyekkel aztán feldíszítik erkélyeiket. Később a növényeket haza is viszik magukkal, amit Füreden szeretetből kaptak.

–Mi a saját kertünkből való virágokkal köszöntjük a tavaszt, jegyezték meg az asszonyok. A balatonfüredi majálison minden korosztály megtalálta a kedvére való programot, a legkisebbeknek a Vitorlázeumban Nyulász Péter Helka című trilógiájából olvasott fel részleteket, majd a Vaszary alkotóműhelyben Szoboszlay András animációs filmrendező, grafikus segített elkapni a pillanatot a rajzolásnál, illetve avatta be az érdeklődőket a Sketch fortélyaiba.

Füredi néptáncosok a virágokkal, színes szalagokat teletűzdelt májusfánál, amit a Vaszary Galéria parkjában állítottak
Fotó: Kovács Erika

Aki ősi magyar ékszereket akart készíteni, megtehette Lipovszki-Drescher Mária iparművésszel a Városi Helytörténei Gyűjteményben, és Laborfalvi Rózával, Jókai Mór feleségével is lehetett sétálni az író emlékházában. Mindemellett nagy sikert arattak a tárlatvezetések Szilágyi Judittal és Rosta Sándorral, a Vaszary Galériában, Nemes András a Szentgyörgyi Horváth családról mesélt, és sokan érdeklődtek az Andaxínház előadásra iránt, ahol József Attila verseibe lehetett „alámerülni”.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában