Egymásra hangolódtak

2019.09.24. 11:30

Ötödször tartották meg az esélyegyenlőségi napot Ajkán

Az önkormányzat mobilitási hét programjainak keretén belül a Molnár Gábor Műhely Alapítvány szervezésében immáron ötödik alkalommal tartottak közösségi rendezvényt Esélyegyenlőségi nap elnevezéssel a napokban az Agóra téren. Az esemény célja továbbra is ugyanaz, mint korábban: kerüljenek közel az épek a valamilyen formában fogyatékossággal élőkhöz!

Borsos Renáta

Fotó: Györkös József

A Molnár Gábor Műhely Alapítvány intézményvezetője Lovas Irén lapunkkal megosztotta, az idei esélyegyenlőségi napot a mozgás fontosságának hangsúlyozása és a környezettudatos szemlélet gyakorlása köré építették. Az előbbit a veszprémi Rendészeti Sport Egyesület, Mozgásban az erő elnevezésű sport programjai, az utóbbit pedig az Avar Ajka Kft. munkatársainak szelektív hulladékgyűjtéssel kapcsolatos ismertetői biztosították.

Az esélyegyenlőségi rendezvényük különlegességét adta továbbá, hogy a városnak a szociális ágazatban tevékenykedő szervezetek dolgozói megtisztelték jelenlétükkel a komoly tartalmi üzenettel bíró napot. Többek között jelen volt az Ajkai Család-és Gyermekjólét Központ, a Kristály-völgy Egyesület, a Magyar Vöröskereszt szervezete, akik közül többen véradásra invitálták az ezúton segíteni vágyókat. A rendőrség vagyonvédelmi bemutatóval színesítette a programot, de az ajkai Vahur Állatvédő Egyesület állatsimogatója szintén nagyon közkedvelt volt. Az állatvédők az örökbefogadás lehetőségével is megszólították a felelős kutyatartás iránt érdeklődőket, azokat, akik szerető gazdái szeretnének lenni egy kedves négylábúnak.

Az esélyegyenlőségi napot a mozgás fontosságának hangsúlyozása és a környezettudatos szemlélet gyakorlása köré építették
Fotó: Györkös József

Lovas Irén továbbá elmondta, ez a rendezvény minden évben egy várva várt nap az alapítvány életében. A fogyatékkal élők már hetekkel ezelőtt készülnek szavalatokkal, zenés műsorral arra a bemutatkozásra, hogy megszólítsák az utca emberét, hogy egy kicsit jobban megmutassák, kik is ők valójában. Az üzenetük a nap végére minden bizonnyal egyre több ép ember szívéhez ért, megtapasztalták milyen szeretetteli emberek és hasznos tagjai a társadalomnak a fogyatékkal élők.

Fotó: Györkös József

Óvodások, iskolások, vagy csak egyszerűen az utcán sétáló emberek a sérültek invitálására egy speciális bátorságpróbán is részt vettek. Olyan akadályokat kellett legyőzniük, melyek, mintegy tükröt mutatva számukra érzékeltették azt a sok nehézséget, amivel a fogyatékkal élőknek nap mint nap meg kell küzdeniük. A kísérőprogramok mellett, nagy sikert aratott a Rolling Country Kerekesszékes Tánccsoport, a fogyatékossággal élők zenekarai, a Tordasi Szivárvány Együttes és a Hangadók Zenekar. Könnyűzenei műsorral fellépett még a Devecseri Ifjúsági Fúvószenekar és hamisítatlan cigányzenével a Fláre Beás formáció. A napot a Kopaszkutya R.T. koncertje zárta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában