görögkatolikus esperes

2020.01.11. 07:00

Ezüstmiséjét ünnepelte Janka Ferenc

Ezüstmiséjét ünnepelte Janka Ferenc görögkatolikus esperes, parókus, a Veszprémi Érseki Hittudományi Főiskola tanszékvezető főiskolai tanára.

Napló

Janka Ferencet huszonöt éve szentelték pappá. Balra Udvardy György Fotó: Veszprémi Érsekség

Janka Ferenc görögkatolikus parókus az elmúlt vasárnap a veszprémi Feltámadt Üdvözítő-templomban ünnepelte pappá szentelésének huszonötödik évfordulóját. A hálaadó liturgián részt vett Udvardy György érsek, Márfi Gyula nyugalmazott érsek, Korzenszky Richárd OSB, kiérdemesült perjel, Nyiredy Maurus bencés szerzetes, plébánoshelyettes, Nagy Károly apátkanonok, plébános, Stadler László Dezső plébános és Felker Zsolt káplán.

Az ünnepi liturgia szónoka Udvardy György érsek volt, aki személyes visszaemlékezéssel kezdte beszédét, hiszen Janka Ferenccel ismertségük már harmincöt évre tekint vissza. Örömmel emlékezett nyitottságára, együttműködési készségére. A Veszprémi Főegyházmegye főpásztora a papság küldetéséről beszélt. Karácsonykor és vízkereszt ünnepe előtt is látjuk, hogy föltárulkozik előttünk Isten teljessége – mondta. Meghívja a papot: ugyanaz legyél, aki én vagyok. Látjuk a készséget Ferenc atya életében, a különböző szolgálatokban, amikor a megszentelői, a tanítói szolgálatot végzi, amikor a hivatalt képviselte, és akkor is, amikor missziós feladatot tölt be, ahogyan most is, ebben a közösségben – emelte ki az érsek. A pap jelenvalóvá teszi Krisztus szeretetét. Senkire nem tudja erővel rákényszeríteni Krisztusnak, Istennek a szeretetét, de rámutatni igen. A pap nemcsak úgy tesz, mint Krisztus, hanem hisszük, hogy a papban Krisztus cselekszik.

Janka Ferencet huszonöt éve szentelték pappá. Balra Udvardy György Fotó: Veszprémi Érsekség

Udvardy György hálát adott mindazért, amit Janka Ferenc a Veszprémi Főegyházmegyében a tanítás szolgálatában vagy az itt élő közösség szolgálatában végez. Janka Ferenc köszönetet mondott a főpásztornak, a paptestvéreknek, a papnövendékeknek, az ünneplő közösségnek. Az egyházközség köszöntését Sebőné Dohanics Éva egyházközségi elnök tolmácsolta. Pappá szentelésének huszonötödik évfordulója alkalmából Janka Ferenc ezüstmisés áldásban részesítette a papságot és a híveket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában