vízszentelés

2020.01.09. 07:00

Szentmisét tartottak vízkereszt ünnepén a Szent Mihály-bazilikában

Vízkereszt ünnepén Udvardy György érsek szentmisét mutatott be a Szent Mihály-bazilikában Nagy Károly apát, kanonok plébánossal és Felker Zsolt káplánnal. A vízszentelés szertartásán az érsek megáldotta a sót és a vizet, elegyítette azokat, majd a szenteltvízzel meghintette az egybegyűlt híveket.

Napló

Udvardy György érsek (balra) a misén megáldotta a sót és a vizet, elegyítette azokat. Jobbra Nagy Károly plébános

Fotó: Nagy Lajos/Napló

A főpásztor úgy fogalmazott: vízkeresztkor Isten erejének, hatalmának, szeretetének kinyilvánulását ünnepeljük, azt, hogy a hétköznapjainkban, mindennapi életünkben jelen van Isten. Megszenteli életünket, világunkat, ennek gyönyörű jele az, hogy megszenteljük a vizet. Azt a vizet, ami a keresztségben nekünk életet, erőt ad, megújít. Hangsúlyozta, Urunk megjelenésének ünnepe azt a meggyőződést erősíti bennünk, hogy Isten vezeti az embert a mindennapi élet eseményein keresztül. Jelen van életünkben, feltárja magát előttünk az igazság keresésében.

Udvardy György szentbeszédében azt mondta: a hitben Isten gyermekei vagyunk, ebben látjuk az élet eseményeinek értelmét, az igazságot, a lelkiismeret szavának erejét, az erkölcsi törvényeknek útmutató tanítását. Az ünnep arra hív bennünket, hogy akarjuk megszentelni mindennapi életünket, mert Krisztus emberré lett, kinyilvánította magát, az Atya jóságát, az ember méltóságát és a mindennapi élet szentségét. Cselekedeteink megszentelésére az egyháztól rendelt eszköz a szenteltvíz, ami keresztségünkre, istengyermeki méltóságunkra figyelmeztet bennünket. Hitünket ébreszti fel, hogy ragaszkodjunk Krisztushoz és napról napra a megismert igazságnak megfelelően tudjunk dönteni.

Udvardy György érsek (balra) a misén megáldotta a sót és a vizet, elegyítette azokat. Jobbra Nagy Károly plébános
Fotó: Nagy Lajos/Napló

A szentmise végén Nagy Károly plébános – mivel a sok házszentelési kérést nem tudják teljesíteni – minden családnak ajándékot készített össze: szentelt vizet, szentelt krétát, valamint a szertartás szövegét, melyek segítségével a családok otthonaikban a családfők vezetésével imádkozhatnak és végezhetik el a szertartást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában