Megszűnik a balesetveszély a 82-esen

2020.02.08. 11:00

Gyalogos és kerékpáros átkelő is épül a honvédségi lakóparknál

Olvasóink egy régóta létező problémára hívták fel figyelmünket, amely azonban úgy tűnik, belátható időn belül megoldódik.

Sövényházi János

Nemrégiben közöltünk egy cikket arról, hogyan közlekednek a veszprémiek – ebben közzétettünk egy videót, amely gyalogosokat mutat be, amint a 82-es főút Veszprém és Kádárta közötti szakaszán az autók között futnak át a honvédségi lakóparktól az út másik oldalára. Ez első pillanatra szabálytalannak tűnik, de ha jobban megnézzük, ezen a szakaszon egyáltalán nincs gyalogátkelőhely, azaz a gyalogosoknak nem áll módjában „szabályosan” átjutni a túloldalra.

Erre reagáltak többen is olvasóink közül, akik elmondták, legalább 300 embert, felnőtteket és gyerekeket érint a probléma, akik a honvédségi lakóparkban laknak. Nagyon sok iskolás korú gyermek busszal indul iskolába, és azzal is tér haza, illetve néhány felnőtt is a buszközlekedést használja. Ehhez ugyan az út mindkét oldalán kialakítottak buszmegállót, azonban a lakóparkból a másik oldalra való átjutás a háromsávos úton majdhogynem lehetetlen. Főleg babakocsival, esetleg még egy-két nagyobb testvérrel – ugyanis nemcsak a futók, a kerékpárosok, hanem a kisgyermekes anyukák is használják a lakóparkkal szemközti oldalon a kerékpár- és gyalogutat. Tehát a „szabálytalan” gyalogos közlekedést a videóban a gyalogátkelőhely hiánya okozza, amire a lakóközösség már többször is megpróbálta felhívni az illetékesek figyelmét.

Egyelőre csupán egy sebességkorlátozó tábla vigyáz az úton átkelni szándékozó gyalogosokra

Megkérdeztük a Magyar Közút Nonprofit Zrt.-t, van-e lehetőségük a probléma megoldására, és ha igen, az mikorra várható. Válaszukból megtudtuk, hogy „a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF Zrt.) beruházásában jelenleg is zajlik a 8-as és 82-es főutak összekötésének tervezése, mely érinti az említett helyszínt is. Előzetesen egyeztettünk a céggel, és társaságunk javasolta, hogy az engedélyezési tervek elkészítése során vizsgálják meg a honvédségi lakópark előtti gyalogos átkelőhely létesítését is.”

A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt.-nél is érdeklődtünk, tőlük azt a választ kaptuk, hogy a 8-as számú főút és a 82-es számú főút összekötésének 2019 júliusában elkészült tanulmányterve a honvédségi lakóparknál tartalmaz egy körforgalmi csomópontot a 82-es számú főúton, amelynek része az autóbusz-megállóhely megközelítését is szolgáló kijelölt gyalogosátkelőhely. A NIF Zrt. 2019 decemberében kötött szerződést a beruházás engedélyezési és kiviteli terveinek elkészítésére, amelyek a tanulmánytervnek megfelelően tartalmazni fogják a gyalogosátkelőhely kialakítását is. A kiviteli tervek elkészítésére vonatkozó határidő 2020 júliusa. A tervek és a jogerős engedélyek rendelkezésre állása után, sikeres közbeszerzési eljárás lefolytatását követően indulhat a kivitelezési munka, amelynek tervezett befejezési határideje 2022 első negyedéve.

A január végi közgyűlésen a beruházással kapcsolatban Porga Gyula polgármester elmondta, a tervek szerint az összekötő út a déli elkerülő litéri és a szentkirályszabadjai csomópont közötti szakasszal párhuzamosan épül meg 2021. december 31-ig.

Hozzátette, a beruházás a Bedevölgy utcai kereszteződés közlekedési problémáját is orvosolja, mert a csomópontban gyalogos és kerékpáros átkelő is kiépül.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában