jó ütemben haladnak a munkálatok

2020.02.10. 11:00

Parkolókhoz jutnak az árkok lefedésével Sümegen

A városban készül a Petőfi és az Árpád utca árkainak lefedése, a parkolók kialakítása, jó ütemben halad a Ramassetter-ház felújítása és a középkori piac kialakítása.

Tóth B. Zsuzsa

A városban jó ütemben halad a középkori piac építése is, a munkások extrém terepviszonyok mellett dolgoznak

Fotó: Tóth B. Zsuzsa/Napló

Az aktuális feladatok között van most a belvárosban az Árpád utca és a Petőfi utca területén az árkok lefedése és a parkolók kialakítása. Közben növényegészségügyi vizsgálatot végeztek a zöldfolyosó kialakítása érdekében, ugyanis a védett gesztenyefasorban több fa elöregedett mostanra. Azok vizsgálatát különböző magasságokban végezték, röntgenezéssel. A fa törzsén így állapítják meg, hogy az mennyire odvas, milyen intézkedéseket kell tenni. Az érintett területen a fák 95 százaléka gesztenyefa. A vizsgálat adott szakvéleményt a további kezelésükhöz. A feladatok között van nyolc fa kivágása, amelyet az indokol, hogy kevés élő rész tartja a törzsüket. Mivel az Árpád utcában komoly gyalogosforgalom van, több száz gyerek jár arra iskolába is, el kell távolítani a veszélyes fákat, amelyek kivágását a napokban megkezdték. A fákat azonban pótolják, erről már egyeztettek egy faiskolával, hiszen Sümeg egyik büszkesége a vadgesztenyefasor.

A városban jó ütemben halad a középkori piac építése is, a munkások extrém terepviszonyok mellett dolgoznak Fotó: Tóth B. Zsuzsa/Napló

A Ramassetter-házban most többek között előkészítő munkákat végeznek. Közműszolgáltatókkal egyeztetnek a földgázbekötéssel kapcsolatban. A bekötést elvégezhetik, amint megjavul az időjárás. A vízbekötések ugyancsak elkészülnek, új vízvezeték lesz a házban. A farestaurátorok dolgoznak, folyamatban van a főbejárati kapu vizsgálata, a nyílászárók készen vannak, a belső udvarra nyíló ablakokat legyártatták. Hamarosan beépítik őket, most festenek, burkolnak. A munkálatokkal jól tudják tartani a határidőket. A várhegy oldalában a középkori piac építése ugyancsak jól halad. A munkások extrém terepviszonyok között dolgoznak, de az enyhe tél kedvez a kivitelezésnek. Mostanra az összes árusítóhely alapozása elkészült, a faszerkezetek felületkezelése és az utak, járdák szegélyezése úgyszintén.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában