Interneten és rádióban közvetítik a nagyhéti szentmiséket Pápán

Az éter hullámain, a Mária Rádión és a közösségi médián keresztül jut el a hívek otthonaiba a helyi plébániák által közösen bemutatandó nagyheti liturgia.

Laskovics Márió

Fotó: Laskovics Márió/Napló

A húsvét – a járványügyi helyzet miatti lehetőségekhez képest – méltó megünneplése céljából három helyi plébánia – az I. Szent István vértanú-, a Szent Anna- és a Szent Benedek-plébánia – közösen tart szentmisét, liturgiát nagycsütörtökön, -pénteken és -szombaton a Nagytemplomban, amit az interneten és a Mária Rádió pápai adásában élőben közvetítenek, tájékoztatta a sajtót szerdán Salgó Ferenc kanonok-plébániai kormányzó.

Bár a város papjai a 18 órakor kezdődő alkalmakon együtt végzik a liturgiát, azonban nem teljességében. Nagycsütörtökön, az Oltáriszentség alapításának emléknapján, az utolsó vacsora emlékmiséjén elmarad a lábmosás szertartása. Nagypénteken, Jézus halálának és temetésének napján a kereszt előtti hódolat, nagyszombaton, a feltámadási szentmisén pedig a tűzszentelés és a (Jézus a halál és a bűn felett aratott győzelmének örömét az utcára, az emberek közé vivő) körmenet hiánya teszi csonkává a liturgiát.

A közösségi médián keresztül bekapcsolódó híveket Salgó Ferenc atya arra kéri, otthonaikban ugyanúgy vegyenek részt, mintha a templomban lennének: öltözzenek fel illően és kísérjék figyelemmel a szertartást imával, őszinte bűnbánattal, lelki áldozással.

Salgó Ferenc kanonok-plébániai kormányzó elárulta, a papoknak sem könnyű a helyzet. Örülnek, hogy közösen készülhetnek a húsvétra Fotó: Laskovics Márió/Napló

– Talán most meg vagyunk fosztva a testvéri közösségtől, ami lényeges része a katolikus vallási életnek. Helyette meghitt családi körben tölthetjük a nagyheti időt, az ünnepet. A szülők, nagyszülők személyes jó példával járhatnak elől az élő, imádságos hitben, pótolva az e téren egyre inkább tapasztalható hiányosságokat – jegyezte meg Salgó Ferenc atya. Hozzátéve, a papoknak sem könnyű a kialakult helyzetben, hiszen az emberekért szolgálnak. Még szerencse – amit fülbe súgva hallotok, azt a háztetőkről hirdessétek (Máté 10,27) alapján –, hogy Isten szava az antennákon, az éter hullámain keresztül eljuthat otthonainkba, szívünkbe.

A vasárnapi és hétfői ünnepi szentmiséket már önállóan végzik a pápai plébániák.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában