Több ezer feltorlódott hagyatéki ügy zárható le

2020.06.30. 16:00

Újra lehet személyesen ügyet intézni a közjegyzőknél

Újra kitűzhetnek hagyatéki tárgyalásokat a közjegyzők a veszélyhelyzet megszűnése után, így sok ezer olyan eljárás zárulhat le a következő hónapokban, amelyekre a különleges jogrendben nem kerülhetett sor. Az elmúlt időszakban a rendkívüli szabályok alapján több mint tizenegyezer hagyatéki eljárást fejeztek be a közjegyzők, ugyanakkor az ügyek egy jelentős részénél meg kellett várni, hogy ismét lehessen tárgyalást tartani.

Rimányi Zita

Forrás: Shutterstock

A veszélyhelyzetben a közjegyzői eljárásokra is speciális szabályokat kellett alkalmazni, csak a legszükségesebb esetben lehetett személyesen ügyet intézni, a jogalkotó ezzel is csökkenteni kívánta a vírus terjedésének kockázatát. A járvány miatt kihirdetett veszélyhelyzet megszűnésével hatályukat vesztették a különleges jogrendben a közjegyzők működését érintő kormányrendeletek és a Magyar Országos Közjegyzői Kamara (MOKK) elnökének egyes utasításai. A közjegyzők újra a korábban megszokott rendben, az általános jogszabályi előírások szerint járnak el.

A hagyatéki eljárásokban újra ki lehet tűzni a tárgyalásokat, így sok ezer olyan ügy zárható le, amely az örökösök vitái, passzivitása vagy más körülmények miatt állt. Hatályukat vesztették azok a jogszabályok, amelyek alapján a legtöbb ügyben tárgyalás tartása nélkül átadható volt a hagyaték, ennek a lehetősége ismét a különleges jogrend előtti lehetőségekre szűkül. A veszélyhelyzet idején elkezdett, de még le nem zárult ügyekre is már a korábbi jogszabályokat kell alkalmazni. Ugyanakkor, ha a hagyatékot a veszélyhelyzet megszűnése előtt a közjegyző átadta a veszélyhelyzeti szabályok szerint, de a jogerő megállapítására csak a veszélyhelyzet megszűnését követően kerül sor, a veszélyhelyzet megszűnése nem érinti az ekként meghozott hagyatékátadó végzés jogerőre emelkedését.

Aki a fertőzésveszély csökkenése ellenére vagy más okból nem szeretne személyesen megjelenni a hagyatéki tárgyaláson, továbbra is küldhet maga helyett meghatalmazottat. Ez lehet bármely hozzátartozó, örököstárs, továbbá örököstársnak törvényes képviselője vagy meghatalmazottja, így ügyvéd is.

Valamennyi olyan közjegyzői nemperes eljárásban immár elő lehet terjeszteni szóban a kérelmet, ahol erre jogszabály lehetőséget biztosít, személyesen is be lehet tekinteni az iratokba. A közokirat-szerkesztési eljárásban a továbbiakban a közjegyzői okirat felolvasása, a közjegyzőt terhelő tájékoztatási kötelezettség teljesítése szintén a korábban megszokott rendben – az ügyfeleknek a felolvasáson való személyes megjelenésével – történik. Ugyanez a rend az aláírás vagy kézjegy valódiságának, a külföldi eljárás miatti peren kívüli eskü vagy fogadalom tanúsításakor.

A fizetési meghagyásos eljárásban az olyan beadvány újra előterjeszthető szóban, amelynél jogszabály ezt lehetővé teszi, a fizetési meghagyás végrehajtói kézbesítésére vonatkozó határidő pedig a veszélyhelyzet megszűnését követő napon, június 19-én újrakezdődött. A MOKK azt javasolja, hogy aki a veszélyhelyzetben otthon készített végrendeletet, az helyezze letétbe közjegyzőnél, aki bejegyzi a Végrendeletek Országos Nyilvántartásába, így biztosan előkerül a hagyatéki eljáráskor.

Az elmúlt hónapokban otthon készült végrendeleteket érdemes közjegyzőnél letétbe helyezni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában