Négy alappillérre épített élet

2020.07.14. 07:00

Szent Benedeket ünnepelték a pápai plébánián

A bencés lelkület a kezdetektől meghatározza a tókerti Szent Benedek-plébánia életét, amely védőszentjének búcsúünnepét tartotta a minap.

Laskovics Márió

Fotó: Laskovics Márió/Napló

A Szent Benedek-plébánia búcsút tartott vasárnap. Az ünnepi szentmise főcelebránsa Takáts István általános érseki helynök volt, továbbá Mail József apát-plébános, Szijártó László plébános, Horváth Tamás csóti, valamint Bali Tibor külsővati plébános celebrált. Utóbbi ötvenéves papi szolgálata alkalmából aranymisés áldásban részesítette a híveket.

Fotó: Laskovics Márió/Napló

Takáts István általános érseki helynök szentbeszédében Nursiai Szent Benedek, Európa és a plébánia védőszentjének példáján keresztül a szeretet, a hit bátorságáról prédikált.

– Szentnek lenni annyit jelent, mint elfogadni és beteljesíteni az isteni bizalmat. 1500 év távlatából is ünnepeljük a bencés rend alapítóját, aki szentsége mellett szintén hús-vér ember volt kísértésekkel, kételyekkel, örömmel-bánattal, életútja mégis százszoros termést hozott. Remeteként, egy barlangba visszavonulva volt ideje rácsodálkozni a körülvevő világra. A mai ember például már akkor kétségbe esik, hogy mit csináljon, ha nem működik a tévé, az internet. Szomorú, ha a hiányokat vesszük észre, és irigyek, sértődöttek leszünk. A hit viszont mindig rácsodálkozással kezdődik, rájöhetünk, hogy mennyi ajándék, szépség van a világon. Előbb-utóbb elkezdjük keresni magát az ajándékozót, Istent, és ez élő kapcsolatot jelent – fogalmazott Takáts István.

– Az Istenhez vezető legrövidebb út a másik ember. Egyedül nem lehet üdvözülni. Nem félni kell a másiktól, hiszen mindenki, akivel Isten összeköti az életünket, esély, lehetőség. Benedek négy alapra építette a reguláját (rendszabályzatát): az Istennel való kapcsolat, imádság, a munka, a felebarát szeretete és a tanulás. Ha ezek megvannak, akkor a mi életünk is célba tud érni – tette hozzá.

Takáts István általános érseki helynök Szent Benedek példáját állította középpontba szentbeszédében a plébánia búcsúmiséjén. Jobbra Szijártó László plébános és Mail József apát-plébános Fotó: Laskovics Márió/Napló

Szijártó László plébános elmondta, a bencés jelmondat (Imádkozzál és dolgozzál) szemmel láthatóan mindvégig jelen volt és van a plébánia történetében. A hívek ebbéli lelkületét, kétkezi munkáját tükrözi az egymásra való odafigyelés, a templom és a környezete Benedek életnagyságú faszobrával.

A szentmisét követően fényképezkedés, közös ebéd és kötetlen együttlét marasztalta a megjelenteket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában