„Mindenki felszabadultabban pihent a tónál"

2020.09.03. 16:00

Hozzátartozik Balatonfüredhez a kisvonat

Nagy öröm, hogy feloldódtak az emberek Balatonfüreden, és sikerült a tavalyi forgalom hatvan százalékát elérni, ezt mondta Hinger Zoltán, a helyi kisvonat tulajdonosa, üzemeltetője, aki méltatta a kormányzat, illetve a város gyors járvány elleni védekezését, az ágazatot érintő támogatásokat, amelyekkel a tavaszi járványhelyzet után megmentették az idegenforgalmat, a balatoni nyári szezont.

Kovács Erika

Hinger Zoltán szívesen jótékonykodik. A napokban a nehéz helyzetben levő, Vaszaron élő Kelemen család füredi pihenését szervezte meg, és kisvonatjával bemutatta nekik a várost

Fotó: Kovács Erika/Napló

Hozzátartozik Balatonfüredhez a kisvonat, amellyel félórás, kilenc kilométeres városnézésen mutatja be már 28 éve Hinger Zoltán tulajdonos a nevezetességeket, egyebek mellett a hotelt, ahol megrendezik az Anna-bált, a szívkórházat, a savanyúvízforrást, Blaha Lujza nyaralóját, a Kerek templomot, a Jókai múzeumot, az óvárost, az Aquaparkot, a görög falut, a Vitorlás teret, mindezekről Babári Ernő több nyelven elmondja a tudnivalókat.

Hinger Zoltán Fotó: családi

Hinger Zoltán felidézte, az elmúlt évtizedekben március 13-án szokták kezdeni a szezont, amikor az idén is kimentek a városba, de egy hét múlva a koronavírus miatt visszavitték a kisvonatot a garázsba. Aztán júniusban tudták újra elkezdeni a munkát.

– Jártuk a várost, de eleinte azt láttuk, hogy az utcák néptelenek, a szállodák pedig üresek. Aztán lassan-lassan érkeztek a vendégek, főként a magyarok, mondta a vállalkozó. Hozzátette, a forgalom azután erősödött fel, amikor Orbán Viktor miniszterelnök arról beszélt, hogy az Adria helyett inkább a Balatonra menjünk, ahol biztonságos a nyaralás, és ezzel mindenki sokat tehet a turizmusért is.

Hinger Zoltán szerint a forgalomban az is nagy szerepet játszott, hogy kitűnő volt a járvány elleni védekezés, mert időben, jó lépéseket hozott a kormányzat, illetve Balatonfüred vezetése.

– Nagyon büszke vagyok honfitársaimra, a magyarokra, az országban kivételes összefogás mutatkozott a kritikus helyzetben, a járvány idején. Ez a nemzet volt az a kis sziget Európában, ahol nem kellett félni ezen a nyáron, és mindenki tudta, hogy vigyázni kell. Aki az előírásokat betartotta, nyugodt lehetett, ahogy az lehet ma is – vélekedett a vállalkozó.

Beszélt arról is, hogy a kisvonatnál figyeltek és figyelnek ma is az egészségügyi biztonságra, egyebek mellett az egymástól való távolságra, a rendszeres és alapos kézmosásra, valamint a fertőtlenítésre. Minden forduló után áttörlik, fertőtlenítik a vonaton azokat a helyeket, amiket megérintenek az emberek.

Hinger Zoltán szívesen jótékonykodik. A napokban a nehéz helyzetben levő, Vaszaron élő Kelemen család füredi pihenését szervezte meg, és kisvonatjával bemutatta nekik a várost Fotó: Kovács Erika/Napló

Mindezek után sikerült a tavalyi forgalom hatvan százalékát elérni, ami Hinger Zoltán szerint az egész ágazatot jellemezheti. Ennek nagyon örülnek, mert tavasszal minden bizonytalan volt még. A vállalkozó elismeréssel szólt a kormányzat idegenforgalmat érintő támogatásáról, ami a talpon maradást, végső soron a jó forgalmat is eredményezte. Büszkén beszélt a vendégkönyveiről, amelyekben minden korábbinál felszabadultabb véleményeket, gondolatokat osztottak meg az emberek. Azt írták például: „a koronavírus miatt feszültséggel érkeztek nyaralni, de a városnézés után ez elmúlt, feloldódtak és megnyugodtak Balatonfüreden, aminek jó hírét magukkal viszik”.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában