súlyos értelmi sérült fiút nevelnek

2020.11.21. 15:30

Közösségi összefogással váltak valóra a pápai család álmai

Sokan fogtak össze két éve, és gyűjtötték a kupakokat a pápai, súlyos értelmi sérült fiút nevelő Sándor családnak életkörülményeik javításáért. A közelmúltban elkészült a régóta várt lakásbővítés és az akadálymentesítés.

Laskovics Márió

Hunor és szülei, Anna és Endre az új, amerikai stílusú konyhájukban

Fotó: Laskovics Márió/Napló

A pápai Sándor családnak az átlagnál küzdelmesebbek a mindennapjai. Ők azok, akik három éve októberben jótékonysági kupakgyűjtést indítottak a koraszülöttként súlyos agyvérzést kapott, értelmi sérült, járásképtelen, folyamatos ellátásra szoruló kisebbik fiuk, Hunor gondozási körülményeinek javításáért. A céljuk 3,5 millió forint összegyűjtése, és az összegből a kisbabaként viselkedő, közel harminc kilogrammos örökmozgó fiúcska életét megkönnyítő eszközök beszerzése, speciális zuhanyzó és illemhely, akadálymentes lépcsőfeljáró, valamint saját fejlesztőszoba kialakítása volt.

A műanyag kupakokkal teli zsákok hónapokon át borították a Sándor család udvarát 2018-ban Fotó: Laskovics Márió/Napló

- Hunor nem beszél, nem eszik-iszik önállóan, nem szobatiszta. Az orvosi szakvélemény szerint súlyos értelmi fogyatékos, súlyos mozgássérült, agresszív viselkedési tünettel, melléktünetként súlyos autista és enyhén skizofrén. A legnagyobb probléma, hogy nem értjük meg minden szándékát, és ez dührohamot vált ki nála. Nyugtatót kell szednie – ekként mutatta be fájó szívvel kisfiát akkoriban a Naplónak nyilatkozva az édesapa, Sándor Endre Géza, aki az egyik pápai autóipari gyárban auditorként dolgozik három műszakban. Felesége, Anna nem tud munkát vállalni, emelt összegű ápolási díjban részesül, és gyakorlatilag állandóan Hunort gondozza.

Megyeszerte rengetegen fogtak össze, köztük olvasóink is, és segítették a családot. Kilenc hónap alatt 650 zsáknyi, mintegy 5,4 tonna kupak gyűlt össze – ami kis híján teljesen beterítette az udvarukat -, és egy tinnyei műanyaghulladék-feldolgozó üzemben kilogrammjáért hatvanöt, öszszesen végül közel 350 ezer forintot kaptak. Bankszámlájukra pedig 2,3 millió forint érkezett anyagi felajánlásokból, a Hunorért szervezett jótékonysági est bevételéből, a pápai ökumenikus imahét adományaiból és egyéb közösségi gyűjtésekből. A szülők a befolyt pénz- és kupakadományokon túl másfél millió forintos családi otthonteremtési kedvezményt, 300 ezer forintos akadálymentesítési támogatást és kétmillió forintos hitelt igényeltek.

Fotó: Laskovics Márió/Napló

- Saját erőből nem tudtuk volna megvalósítani az akadálymentesítést, úgyhogy nagyon szépen köszönjük mindenkinek a segítséget! Köszönetet mondunk Bereczki Péternének a gyűjtés elindításáért, Szijártó László plébánosnak, a történelmi egyházaknak az imahéten összegyűjtött közel 240 ezer forintért, az Összefogás Pápa Város Beteg Gyermekeiért Alapítványnak, Lovas Ibolyának, Barcs településnek, munkahelyemnek, a Yanfeng Kft.-nek, Piller Károlynak a jótékonysági estért, valamint Unger Tamás alpolgármesternek és a városgondnokság dolgozóinak a kupakok ingyenes elszállításáért – hálálkodott Endre és Anna.

2018 októberében megkapták a támogatásokat, végleges engedélyeket, a kivitelezés önhibájukon kívül azonban csak 2019 szeptemberében kezdődött. A munkálatok egy évig húzódtak, és végül közel 7,4 millió forintba kerültek, de a család most már megszokta és megszerette a lakás újragondolt tereit, illetve Hunor is birtokba vette a saját szobáját, ahol szívesen néz tévét, főleg szentmiséket.

Hunor és szülei, Anna és Endre az új, amerikai stílusú konyhájukban Fotó: Laskovics Márió/Napló

- Sokat vártunk rá, de az a lényeg, hogy elkészült. A spájz és a padlásfeljáró alakult át akadálymentes fürdőszobává, a Hunorral közös szobánk maradt Hunoré, a bővítményben amerikai konyhás nappali és akadálymentes feljáró épült terasszal. A későbbi befektetéseinkkel igyekszünk csökkenteni a rezsit. Hunor lassan tizenegy éves, heti hat tanórában a Vajda Márta Óvoda, Általános Iskola, Készségfejlesztő Iskola és Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézményben van, a többi időt itthon tölti. Fontos neki a megszokott napirend: reggeli előtt szentmisével kezd. A karantén ideje alatt megtanult keresztet vetni, a maga módján követi a liturgiát, ami megnyugtatja. Értelmileg mindenképp fejlődik, a mozgásban talán nem, mert a jelenlegi járványhelyzetben fizikoterápiára nincs lehetőség. Örülnénk valamilyen közösségi foglalkozásnak, ahol napi pár órára ott hagyhatnánk. De már nem törődünk a nehézségekkel, próbáljuk azokat félretenni és csak előre tekinteni – mondták a felújítás megvalósulásától boldog szülők.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában