folytatták útjukat szolnok felé

2020.12.09. 07:00

Felfegyverzett helikopterek landoltak a pápai Bázisrepülőtéren

A Magyar Honvédség három vadonatúj, HForce fegyverrendszerrel felszerelt helikoptere landolt az MH Pápa Bázisrepülőtéren kedden, hogy egy gyors üzemanyagtöltést követően folytathassák útjukat célállomásuk, az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis felé.

Balogh Ákos

Fotó: Balogh Ákos/Napló

A gépek a gyártó Airbus Helicopters németországi, donauwörth-i gyárából indultak útnak kedden délelőtt, majd Magyarország határán átrepülve elsőként a pápai katonai repülőtéren érintették meg a hazai földet. Mint ismert, a Magyar Honvédség a honvédelmi és haderőfejlesztési program részeként vásárolt húsz H145M típusú könnyű-többcélú helikoptert, melyek leszállítása folyamatosan zajlik, a most érkező három helikopterrel pedig már tizenhatra nőtt a szolnoki bázisra beérkezett gépek száma.

Fotó: Balogh Ákos/Napló

A H145M helikopterek bár ránézésre a laikus szemnek egyformának tűnhetnek, de jobban szemügyre véve fontos eltérések vannak, ugyanis a Magyar Honvédség tíz általános célú, öt kutató-mentő és öt HForce fegyverrendszerrel felszerelt tűztámogató H145M típusú helikoptert vásárolt.

Ezek közül eddig nyolc általános és öt kutató-mentő változatú helikopter érkezett Szolnokra, a kedden, Pápán landoló gépek pedig az első felfegyverzett helikopterek. Oldalukon jól láthatóak az Airbus Helicopters gyár által fejlesztett HForce fantázianevű fegyverrendszer függesztőpilonjai is, ezekre nem irányított rakétablokkokat, vagy gépágyúkonténert lehet rögzíteni, valamint megtalálható a gépek orra alatt egy nagy teljesítményű szenzortorony is a HForce rendszer kiszolgálására. Így a helikopterek alkalmasak a szárazföldi csapatok légi tűztámogatására is.

Fotó: Balogh Ákos/Napló

Bár a helikopterek bázisa a szolnoki katonai repülőtér, de számos alkalommal látogatnak el különböző feladatok okán Pápára is, ahol már kiképzett repülőműszaki személyzet fogadja a honvédség újdonsült helikoptertípusát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában