Tartalmas évet zártak

2021.01.13. 11:00

Kemeneshőgyészen a legfontosabb cél a helyiek életminőségének javítása

Első ciklusos polgármesterként nincs viszonyítási alapom, de azt hiszem, hogy a 2020-as esztendőt minden közösség számára erősen beárnyékolta a járványhelyzet – fogalmazott a Naplónak nyilatkozva Kovács Tamás, Kemeneshőgyész polgármestere.

Polgár Bettina

Kovács Tamás elmondta, a tavalyi év végén az óvoda nyílászáróinak cseréjét is elvégezték

Fotó: Archív

A település vezetője kifejtette, a 2019-es évet ünnepi rendezvényekkel zárták, és 2020-ra is különleges programtervet állítottak össze: a megszokott fellépők mellett új, határon túli testvértelepüléseik kulturális műsorai színesítették volna a palettát. Megjegyezte, ennek megvalósíthatósága érdekében – pályázat útján – kormányzati támogatásban is részesültek.

Kovács Tamás rámutatott, a programok sajnos elmaradtak, de a település fejlesztése (a szűkös lehetőségekhez képest, a Magyar falu programnak köszönhetően) a korábbinál is nagyobb ütemben folytatódott.

– A járvány első hulláma a helyi lakosokat nem érintette, megbetegedés nem történt. Ennek ellenére természetesen megtettük azokat az intézkedéseket, amelyek a vírus terjedését megakadályozhatják vagy korlátozhatják. Ezen intézkedések mellett anyagilag is támogattuk azokat, akik erre megítélésünk szerint rászorultak: a gyermekeket nevelő családokat húszezer forint egyszeri támogatásban részesítettük, míg a 65 éven felüli személyek tartós élelmiszert, illetve higiéniai termékeket tartalmazó csomagot kaptak – emelte ki a polgármester.

Kovács Tamás hozzátette, településükön 2020-ban nem történt jelentős beruházás, erőforrásaikat – a kötelezően ellátandó feladatok, illetve a rászorulók életkörülményeinek javítása mellett – a temető és környéke rendbetételére, fejlesztésére fordították. Ennek nagyobbik része pályázati forrásból, a kisebbik része viszont önerőből, illetve közösségi összefogással valósulhatott meg.

– Az elmúlt évben két önkormányzati épületen történt meg a régi, elavult nyílászárók cseréje. Év elején a polgármesteri hivatal újult meg, míg az év utolsó napjaiban az óvoda, illetve a gyermekétkeztetést, a szociális és közétkeztetést biztosító konyha épületébe kerültek új, jó minőségű ajtók és ablakok. A fejlesztésektől jelentős költségmegtakarítást vár az önkormányzat – hangsúlyozta Kemeneshőgyész polgármestere.

Megtudtuk tőle, az idei fejlesztések fő irányvonalát a Radó-kastély felújításának folytatása jelenti.

Kovács Tamás elmondta, a tavalyi év végén az óvoda nyílászáróinak cseréjét is elvégezték
Fotó: Archív

– Az előző önkormányzati ciklusban önerőből történt meg a tetőszerkezet és a héjazat teljes cseréje, idén pedig a Magyar falu programnak köszönhetően a rossz állapotú nyílászárók kiváltására kerülhet sor. A költséghatékonyság mellett itt nagyon fontos szempont az eredetiség, azaz a műemlék jelleg megőrzése is. Emellett az önkormányzat még 2021-ben szeretné felújítani azt az elhanyagolt ingatlant, melyet szintén pályázati pénzből sikerült megvásárolni az elmúlt évben. Az épületben tájházat, vendégházat alakítanánk ki, míg az udvar, illetve a kert az óvodás gyermekek rendelkezésére állna – magyarázta lapunknak Kovács Tamás. Hozzáfűzte, a temető környékének fejlesztési munkálatai már befejeződtek, idén pedig a parkoló felújítását, bővítését, valamint egy parkosított terület létrehozását tervezi az önkormányzat. Az ehhez szükséges forrás egy sikeres pályázatnak köszönhetően rendelkezésre áll.

– Az építkezések mellett természetesen továbbra is a legfontosabb cél a helyiek életminőségének javítása. Az önkormányzat kiemelt figyelmet fordít 2021-ben is a gyermeket nevelő családokra, valamint a rossz anyagi és szociális helyzetben lévő személyekre. Ha pedig a járványhelyzet lehetővé teszi, úgy igyekszünk többszörösen bepótolni a 2020-ban elmaradt ünnepi, kulturális és szórakoztató rendezvényeket, erősíteni a külhoni magyarokkal való kapcsolatainkat, és a kemeneshőgyészi lakosokból minél összetartóbb közösséget kovácsolni – tekintett előre a polgármester.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában