Megújultak a harangok Badacsonytördemicen

Mostanra elkészült a katolikus templom harangjainak felújítása, egy jelentős gyűjtésnek, összefogásnak köszönhetően.

Tóth B. Zsuzsanna

Fotó: Tóth B. Zsuzsanna / Napló

Amint azt a vasárnapi szentmisét követő szentelésen Szakács Péter atya elmondta, az ősszel villám sújtotta a harangokat, tönkrementek a vezérlőegységek, amelyeket cserélni kellett. Közel 900 ezer forintba került a javítás.

- A harangozás imádságra hív, megszólal a hívő ember halálakor, temetésekor, de valamely veszély hírül adására is használták a harangot, olyankor félreverték. A népi vallásosság szerint a harangozás elűzi a viharfelhőt, megszünteti a járványt. A badacsonytördemici plébániatemplomnak két harangja van, a nagy 418 kilogrammos, alsó átmérője több, mint 90 centiméter. 1928-ban szentelték fel. A kicsi 134,5 kilogramm, alsó átmérője kétharmada a nagyénak. Mindkét harangot Szlezák László harangöntő készítette 1926-ban Budapesten – mondta az atya és megköszönte az adományozók támogatását. Ugyanis a biztosítási összeg nem fedezte a költségeket, ezért gyűjtést szerveztek a cél érdekében. Támogatta a felújítást többek között a helyi Parkszépítő és fürdőegyesület, Fenyvesi Zoltán országgyűlési képviselő, Horváth Zoltán polgármester, de önkormányzati képviselők és helyi lakosok is segítettek.

A badacsonytördemici katolikus templomban újra szólnak a harangok, amelyek összefogással újultak meg. A képen a szentmisén Fenyvesi Zoltán és Horváth Zoltán, valamint a hívek láthatók
Fotó: Tóth B. Zsuzsanna / Napló

 

A mise végén az atya borral és gyertyával ajándékozta meg az adományozókat. A szentelésen Müller Ilona zongoraművész közreműködött egy-egy Liszt Ferenc kompozícióval és átirattal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában