A buszok a társaság tulajdonába kerülnek majd

2021.05.20. 06:50

Vadonatúj autóbuszokkal frissítené a V-Busz flottáját 2023-ra az önkormányzat

Erről hozott döntést a közgyűlés.

Marton Attila

A busztársaság jelenlegi flottájának átlagéletkora több mint 15 év

Fotó: Balogh Ákos/Napló

Ahogyan arról lapunkban beszámoltunk, az önkormányzat januárban írt ki pályázatot a közösségi közlekedés ellátására. A pályázat nyertese 2022. január 1. és 2031. december 31. között végezte volna a közszolgáltatást Veszprémben. A pályázatot hétfői döntésével eredménytelenné nyilvánította a közgyűlés. A határozat szerint azért, mert egyik pályázó sem tett a kiíró számára megfelelő ajánlatot.

Porga Gyula polgármester (Fidesz-KDNP) közleményében azt írta, az elmúlt időszakban az önkormányzat a buszpark megújítására három lehetőséget vizsgált meg: az egyik szerint hitel felvételével újítanák meg a flottát, egy másik szerint lízingelnék a járműveket, a harmadik opció szerint a teljes közszolgáltatást egy külső cégre bízták volna. A közgyűlés megállapította, hogy a bekerülési, valamint a szolgáltatásvásárlási költség, a buszvásárláshoz szükséges önrész nagysága, a várható üzemeltetési költségek (beleértve az önkormányzati kompenzációt), valamint a járművek pótlási és flottamegújítási költségeinek vizsgálata alapján tízéves időtávon a hitelből történő autóbuszvásárlás, és a nyílt végű pénzügyi lízing költségvetési szempontból jelentősen kedvezőbb lehetőséget jelent a városnak, mint új közlekedési szolgáltató bevonása a közszolgáltatásba.

A határozatban megjegyezték, hitelfelvétel vagy pénzügyi lízing esetén a konstrukció lejártával a buszok a V-Busz Kft. tulajdonába kerülnek, míg új szolgáltató bevonása esetén azok a cég tulajdonában maradtak volna. A közgyűlés végül úgy döntött, hogy hitelből kerüljenek új buszok a városba.

A busztársaság jelenlegi flottájának átlagéletkora több mint 15 év Fotó: Balogh Ákos/Napló

A város vezetése hétfőn jóváhagyta, hogy a V-Busz Kft. a busztársaság által tavaly kiírt feltételes közbeszerzési eljárás nyertesével 28 szóló és 14 csuklós, alacsony padlós, klimatizált, Euro 6 kibocsátási normának megfelelő dízelautóbusz megvásárlására adásvételi szerződést kössön. A beszerzést egy tízéves futamidejű, legfeljebb 3,9 milliárd forint összegű hitelből finanszírozza a busztársaság, valamint a cég 2022 első negyedévében várható mintegy egymilliárd forint áfabefizetési kötelezettségére éven belül visszafizetendő hitelkeretre kötne szerződést. A magyarbusz.info kedden arról írt, hogy a V-Busz Kft. feltételes közbeszerzését a MAN Kamion és Busz Kereskedelmi Kft. nyerte, vagyis a német járműgyártó szállíthatja a 28 háromajtós szólóbuszt és a 14 csuklós buszt, előbbit darabonként nettó 81,7 millió forintért, utóbbi típust egyenként 110,9 millió forintért.

A szakmai hírportál szerint a szerződés csak akkor léphet hatályba, ha a buszok megvásárlásához szükséges anyagi fedezet idén május 31-ig rendelkezésre áll. A tervezett 42 új busz mellett további öt elektromos busz beszerzésére adott be pályázatot a közelmúltban a V-Busz az állami Zöld busz programban.

A közgyűlés arról is döntött, hogy a flottamegújításra tekintettel a V-Busz Kft.-vel kötött közszolgáltatási szerződést további öt évvel meghosszabbítja. A busztársaság jelenlegi flottájának átlagéletkora több mint 15 év.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában