szakemberek

2021.06.25. 17:30

Hasznos tapasztalatokat gyűjtöttek a Janka Tanyán

Az Autisták Országos Szövetsége az Országos Autizmus Stratégia szakmai előkészítésének, és az első hazai innovatív támogató rendszer, a DATA fejlesztésének végére ért. Ennek kapcsán Kővári Edit, az AOSZ elnöke és Heim-Horhi Anett szakmai vezető az ország több pontján személyesen ismerteti az elképzeléseket és az elért eredményeket. A körút első állomása a Janka Tanya volt.

Molnár Sándor

A tótvázsonyi Janka Tanya jelenleg 11 autista és egy down-szindromás munkatársat foglalkoztat szervezett keretek között. A fiatal felnőttek raklapokból készítenek ajándéktárgyakat, füvet nyírnak a faluban, és többek között zöldségeket és gyümölcsöket is termesztenek. A jól működő foglalkoztató központot kereste fel az AOSZ elnöke és szakmai vezetője, akiket több tagszervezet képviselője is elkísért, hogy megismerjék az itt folyó munkát és hasznos tapasztalatokat gyűjtsenek. A vendégeket Bárányos Katalin kalauzolta körbe a Janka Tanyán.

Bárányos Katalin megmutatta a vendégeknek a Janka Tanya gazdaságát is
Fotó: Molnár Sándor/Napló

Kővári Edit elmondta, hogy majdnem 100 tagszervezetük van, amelyeknek szeretnének lehetőséget biztosítani, hogy megismerjék egymást. A Janka Tanya szolgáltatásai olyan jó gyakorlatok, amit érdemes lenne mindenkinek látni, mert nagyon nagy hiány van az autizmus területén az autizmus specifikus ellátásokban Magyarországon. Fontos, hogy legyenek olyan közösségek, ahol megértik és segítik az autista személyeket. Ahol ők jól érezhetik magukat, és értelmes dolgokat csinálhatnak, mint például a Janka Tanyán.

A vendégek találkoztak a Janka Tanya éppen cukorborsót pucoló néhány munkatársával is
Fotó: Molnár Sándor/Napló

A tótvázsonyi program részeként a most készülő autizmus stratégiáról és az infokommunikációs DATA rendszerről is beszélgettek, amely áttörést jelenthet az autista személyek társadalmi integrációjában. A mobiltelefonon, illetve tableten futó alkalmazás praktikusan gyűjti egybe a vizuális segítségeket, és az időbeosztásban, a tevékenységek megtervezésében, azok önálló megvalósításában nyújt támogatást.

 

A tótvázsonyi látogatásra az AOSZ munkatársai mellett érkeztek vendégek Szombathelyről, Salgótarjánból, Debrecenből és Veszprémből is, és megszólították a partnereiket: a rendőrséget, a szociális és gyermekvédelmi főigazgatóságot, a köznevelésben dolgozókat és a kormányhivatalokat is, akiknek képviselőivel az Országos Autizmus Stratégiáról beszélgettek. Az elnök-asszony elmondta még, hogy 20 helyszínre szerveznek hasonló programot az országban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában