Szent Miklós hajóval érkezett

2021.06.13. 20:00

Megnyitották a 175. hajózási szezont a Balatonnál

Ragyogó nyárban, kitűnő hangulatban, sok érdeklődővel és ünnepélyes körülmények között megnyitották a Balatoni Hajózási Zrt. (Bahart) 175. nyári szezonját Balatonfüreden, ahol külön ünnepelték a 130 éves Kelén és Helka nosztalgiahajót szombaton.

Kovács Erika

20210612 Balatonfüred 175 éves a balatoni hajózás és 130 éves a Kelén nosztalgiahajó Bóka István polgármester, Kontrát Károly országgyűlési képviselő, Veigl Gábor BAHART vezérigazgató Fotó Penovác Károly PK Veszprém Megyei Napló

Fotó: Penovác Károly / Napló

A Bahart az idei, 175. jubileumi hajózási szezonban a tradíció és modernizáció jegyében kiemelt eseménysorozattal, számos újdonsággal várja a hajózni és kikapcsolódni vágyókat.

Bóka István Balatonfüred polgármestere a mólón aláhúzta, Széchenyi Istvánnak köszönhető a balatoni hajózás, aki 1846 április 2-án írta le, mi történhetne a Balatonon egy gőzös indításával. A szeptember 21-éi születésnapján vízre tették Balatonfüreden a Kisfaludy gőzöst, és ezzel elindult a modernkori balatoni hajózás.

– A mai nap ünnep, emlékezés és visszatekintés. Tiszteletet érdemelnek, akik ezt elindították, tovább vitték, fejlesztették, reményeink szerint ez a jövőben is így történik, mondta. Szólt arról, hogy a város tiszteli a hagyományokat, ilyen az első hajó fogadása, a Kisfaludy vízre bocsátása, amelyre Széchenyi szobra előtt évente emlékezik a város, amely idén bővelkedik jubileumokban. Így 230 éve született Széchenyi, 175 éves a balatoni hajózás, 130 éves a Kelén, és ikerhajója, a Helka, 50 éve kapott városi címet Balatonfüred. Bóka István méltatta a balatoni hajósokat, akik összetartják, erősítik a régiót.

Fotó: Penovác Károly / Napló

Kontrát Károly országgyűlési képviselő különlegesnek nevezte a szezonnyitót, mert reményei szerint véget ért egy szörnyű járvány, és köszönettel szólt azokról, akik részt vettek a legyőzésében. Szerinte a Balaton az ország legnagyobb idegenforgalmi értéke, vonzereje, az itteniek felkészültek a vendégek fogadására, akiket szeretettel várnak és teltházra számítanak. A Bahart kitűnő hajókkal szállítja az utasokat, amikkel idevonzzák a turistákat. Üdvözölte az első menetrendszerint közlekedő hajót, amely Balatonalmádiból érkezett Füredre, majd kérte, idén mindenki a Balatont válassza a nyaraláshoz! Lombár Gábor, a Balatoni Szövetség elnöke üdvözölte a jubileumi hajózást, ami a zászlóshajója, ékszere a balatoni közlekedésnek, majd felidézte a füredi fürdőkultúrát, a település fejlődésének történetét. Kiemelte a tó menti települések egységét, méltatta infrastruktúrájuk fejlődését, a jövőben megújuló vízi közlekedést.

Fotó: Penovác Károly / Napló

Veigl Gábor, a Bahart vezérigazgatója, aki a zsúfolásig megtelt Szent Miklós hajóval érkezett Balatonfüredre, köszöntötte a 130 éves Helka és Kelén hajót, a korábbi és mostani hajóvezetőket, a legénységet, majd felidézte utóbbi történetét, felújítását, amivel a Bahart flottájának méltó ékköve lett. Aláhúzta a 175. évfordulót, a Bahartra jellemző tradíciót és modernizációt. Komoly hajófelújításokkal készültek erre az évre, hogy egységes és jószínvonalú flottával várják az utazókat, erre jó példa a Szent Miklós megújítása. Jövőre négy új hajó érkezik, és állami tőkeemelés révén megvalósítják a fejlesztéseket, ennek első üteme a flotta bővítése. Ez folytatódik újabb hajók beszerzésével, a kikötők megújításával.

Fotó: Penovác Károly / Napló

-Bízom abban, hogy ez az évtized nagyon komoly megújulást hoz a Bahartnál így a flotta, a kikötők, a szolgáltatások, az informatika terén, közölte, majd méltatta Balatonfüredet. Szólt a változatlan menetdíjakról, programjaikról, kiállításaikról, pályázataikról. Szeptember 18-án az összes hajójuk felvonul Siófok és Balatonfüred között, amire minden 25 évben kerül sor. Hajóikkal, a megtett utakat tekintve, évente többször megkerülik a Földet, 1980-ban több mint négymillió utast szállítottak. Az ünnepség szép mozzanatát adta, amikor a Kelén tiszteletkörrel fogadta a vízen a Szent Miklós hajót. A megnyitón jubileumi réztáblát helyeztek el a Kelén fedélzetén, majd tortát kínáltak az embereknek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában