Olvasónk kérdezte, mi utánajártunk: Az erdőtörvény vonatkozik a bringásokra

Sok konfliktust okoz az, hogy vannak, akik a turistautakon kerékpároznak a megyében. Ezzel kereste meg a Naplót olva- sónk, aki azért hozzátette: ő túrázik és hegyikerékpározik is, és nagyobb odafigyeléssel szerinte mindenki jól járhatna.

Juhász-Léhi István

Az erdei kerékpározás szabályait az erdőtörvényben fogalmazták meg

Fotó: Juhász-Léhi István

Megkerestük a megye állami erdőgazdaságait a témával kapcsolatban, kérdéseinkre Szedlák Tibor, a Verga Veszprémi Erdőgazdaság Zrt. termelési vezérigazgató-helyettese válaszolt, aki azzal kezdte, hogy az erdő látogatásának, azon belül az erdei kerékpározás szabályait az erdőtörvény – 2009. évi XXXVII. törvény az erdőről, az erdő védelméről és az erdőgazdálkodásról – és annak végrehajtási rendeletei tartalmazzák.

– Főszabály szerint az erdőben – annak rendeltetésétől függetlenül – pihenés, üdülés, sportolás és kirándulás céljából gyalogosan, emberi erővel hajtott kerékpárral, lóval, valamint az erdészeti feltáróhálózat részét képező erdei úton sport- vagy turisztikai célú, lóval vontatott járművel bárki saját felelősségére közlekedhet, illetve ott tartózkodhat – hangsúlyozta a szakember. Hozzátette, hogy jogszabály szerinti esetekben azonban az erdő látogatása korlátozható élet- vagy balesetveszély esetén (például fakitermelés, vadászati tevékenység, erdőkárosítás, lőszermentesítés), katonai hasznosítás miatt a gyakorló- és lőterek területén, fokozott tűzveszély időszakában. Ugyanakkor a védett természeti területen a két méter átlagmagasságot el nem érő erdősítés területe és az erdőrezervátum magterülete nem látogatható, és a magántulajdonban lévő erdő gazdálkodója az erdőben való kerékpározást és lovaglást táblák kihelyezésével korlátozhatja.

Az erdei kerékpározás szabályait az erdőtörvényben fogalmazták meg
Fotó: Juhász-Léhi István

Megtudtuk azt is, hogy a Verga Zrt. erdészeti szakkezelésében lévő területek egy része a Magyar Honvédség gyakorló- és lőtere, ahol hazai és nemzetközi gyakorlatok, éleslövészetek is folynak.

– Szintén jogszabályi előírás, hogy az erdőben abban az esetben lehet a megjelölt turistaúton kerékpározni és lovagolni, a megjelölt kerékpáros úton lovagolni, ha az együttes használat lehetősége jelzéssel az adott turistaúton vagy kerékpáros úton engedélyezett – mondta Szedlák Tibor. – Fontos hangsúlyozni, hogy kerékpározás célját szolgáló útvonal kijelölésére csak az erdőgazdálkodó – annak hiányában az erdőtulajdonos – előzetes hozzájárulásával kerülhet sor. Egyes esetekben hatósági engedélyezési eljárásra is szükség van.

Ide kapcsolódó informá- ció, hogy az eplényi Kaland- hegyen (Bringarénában) a kerékpárpark a pályák felújításáig zárva tart.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában