Új próbatermet kapott a Cholnoky Mozgásművészeti Stúdió

Felavatták a Cholnoky Mozgásművészeti Stúdió új próbatermét a napokban.

Marton Attila

Fotó: PESTHY MARTON

Kiszelyné Czibik Tünde, a több mint három évtizede működő Cholnoky Mozgásművészeti Stúdió alapítója és művészeti vezetője köszöntőjében elmondta, minden tánciskola álma, hogy saját táncterme legyen, amely egy egykori raktárépület felújításával számukra is sikerült. Porga Gyula polgármester (Fidesz–KDNP) arról beszélt, az új létesítmény fontos a stúdiónak, a táncoló fiataloknak és szüleiknek, és Veszprém közösségének is. Hozzátette, a város erejét a Cholnoky jazzbalett-táncosokhoz hasonló kis közösségek adják.

Kérdésünkre a művészeti vezető elmondta, a járvány miatt el kellett hagyniuk az addigi próbatermüket, a Cholnoky-iskola tornatermét, amely harminc évig adott otthont a tánc- oktatásnak. Hozzátette, az Európa Kulturális Fővárosa nyitott műhely nevű kiírásán pályáztak sikerrel, amelyet a tulajdonukban lévő Budapest úti épület – a malomhoz tartozó egykori raktárépület – karbantartására, valamint programok szervezésére fordítanak. A 160 négyzetméteres ingatlanban 120 négyzetméteres próbaterem található, amelyet egy tíz négyzetméteres tükörrel szereltek fel, emellett két öltöző, mosdók és folyosó tartozik az ingatlanhoz. Az épület a Cholnoky Jazzbalettért Alapítvány közreműködésével újulhatott meg. A táncterem városi programoknak is otthont adhat a jövőben.

Kiszelyné Czibik ­Tünde kiemelte, a próbák mellett a bemutatóknak, fellépéseknek is helyszíne lesz az új, multifunkciós terem, ugyanis hang- és fénytechnikával is felszerelt. A művészeti vezető megjegyezte, a Cholnoky-iskolával a továbbiakban is megmarad az együttműködés, részint az intézmény rendezvényein fellépnek a tánc- iskolában tanulók, másrészt az iskola órarendjében megmaradnak a mozgásművészeti órák, és a Cholnoky-iskola csoportja is használhatja az új próbatermet.

A művészeti vezető kitért rá, a tanévet a napokban lezárták, nyáron táborokat szerveznek gyermek, junior és felnőtt korosztálynak, majd egyéni táncosok és versenycsoportok koreográfiai táborait tartják meg. A stúdió 120 növendékkel működik, az óvodás ko­rúaktól a szenior táncosokig.

Az átadón a stúdió táncosai tartottak bemutatót: Benedek Bianka szólótáncot, Lacó Fruzsina és Kocsis Kinga páros táncot adott elő, valamint Strenner Antal WhisperTon influenszer is táncolt, akinek pályafutása a Cholnoky-stúdióból indult.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában