Mikroreaktor-rendszert helyeztek üzembe a Pannon Egyetemen

A Pannon Egyetem MOL Ásványolaj- és Széntechnológiai Intézeti Tanszéke reaktorkísérleti kutató-fejlesztő laboratóriumának célirányos bővítésére és korszerűsítésére nyert 466,25 millió forint vissza nem térítendő európai uniós támogatást. A projekt megvalósítása során egy országos viszonylatban is egyedülálló mikroreaktor-rendszert szereztek be, és helyeztek üzembe.

Horváth Virág

A Pannon Egyetem oktatói és hallgatói felkészültek az online vizsgaidőszakra

Fotó: Pesthy Márton/Napló

A projekt célja a szénhidrogénipari kutató-fejlesztő laboratórium bővítése volt egy olyan berendezéssel, amely képes egy nemzetközi szinten is versenyképes korszerű kutatási infrastruktúrát kialakítani. A reaktorrendszert a német kivitelező 2021. július 23-án adta át. A berendezés egy felújított kísérleti csarnokban került elhelyezésre.

- A Pannon Egyetemen most megvalósult jelentős kutatási-fejlesztési infrastruktúra bővítés elősegíti új katalitikus anyagok és katalizátorok, valamint a katalitikus folyamatok átlagosnál lényegesen gyorsabb fejlesztését, így biztosítva a kutatási eredmények aktualitását, továbbá a fejlesztés eredményeinek értékesíthetőségét az ötlettől a laboratóriumi kísérleteken át a késztermékig, azok értékesítésével bezárólag – hangsúlyozta Hancsók Jenő professzor, az MTA Doktora, a MOL Ásványolaj- és Széntechnológiai Intézeti Tanszék tanára, a projekt szakmai vezetője.

A mikroreaktorral bővített laboratóriumban lehetővé válik új termékek és előállítási eljárásuk kislaboratóriumi körülmények közötti kidolgozása, környezetbarát kifejlesztése. Az új berendezéssel a vegyipari kutatások és fejlesztések felgyorsíthatók, tudományos és gazdasági jelentőségük tovább növelhető, ami a fenntartható fejlődést és a körkörös gazdaságot is támogatja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában