A jövő elkezdődött

2022.02.02. 06:50

Megújult a Jendrassik-Venesz Technikum a megyeszékhelyen

A Jendrassik-Venesz Technikumban 2,4 milliárd forintból infrastruktúra-fejlesztés, míg 300 millióból eszközbeszerzés valósult meg; az új épület a jövő hónap végére készülhet el.

Juhász-Léhi István

Forrás: Pesthy Márton/Napló

A keddi bejáráson Ovádi Péter országgyűlési képviselő - akit Pap Máté, a Veszprémi Szakképzési Centrum kancellárja vezetett körbe - arról beszélt, hogy jól döntöttek akkor, amikor a Modern városok programban kiemelt helyre került az oktatás területe. Ennek kapcsán már van egy befejezett projekt, hiszen megújult a Csermák Antal Zeneiskola belső területe. 

A parlamenti képviselő hangsúlyozta, a 21. század kihívásainak megfelelő tantermek és tanműhelyek születtek, ami nagy versenyelőny lesz nem csak Veszprémben, hanem a térségben is, hiszen egy olyan projektet indítottak el, ami az oktatás egy új dimenziója lehet.

- A térség erejét az adja, hogy a vállalkozások helyben tudjanak boldogulni - mondta Ovádi Péter. - Számukra pedig az egyik legfontosabb elem a szakképzett munkaerő léte. Ami ha van, akkor lesz egy városnak és térségnek jövője. Egy ilyen modern környezet, mint ez, mindenkit magával ragad, bízom benne, hogy egyre többen választják ezért is a szakképzést.

Pap Máté úgy nyilatkozott, hogy a Szakipark beruházásával egy közel 9 milliárd forintos fejlesztés valósul meg Veszprémben, amiből a Veszprémi Szakképzési Centrumot érintő fejlesztés hozzávetőlegesen 3 milliárd forint. Így a Jendrassik-Venesz Technikumban teljesen megújult az 1100 négyzetméteres tanműhely, ami külső, homlokzati hőszigetelést kapott, nyílászárócserét, tetőszigetelést is, ugyanakkor belülről is újjászületett a tanműhely. Emellett egy új oktatási egységgel bővült a centrum, így 11 tanterem épült, és a komplexumban helyet kapott egy CNC-tanműhely.

- Ezzel a fejlesztéssel méltó és 21. századi körülményeket tudunk biztosítani a nálunk tanuló diákoknak - mondta Pap Máté. - A fejlesztés elsősorban a gépészet ágazatban, a műszaki területen tanulókat érinti. 

Megtudtuk azt is, hogy a kivitelezés egy év alatt zajlott le: tavaly januárban kezdődött, míg a műszaki átadásra márciusban kerülhet sor. A műszaki átadás megkezdődött, jelenleg az esetlegesen felmerülő hibák javítása tart. Ugyanakkor 300 millió forintos eszközbeszerzés is lezajlott, a következő hetekben érkeznek a tan- és informatikai eszközök. 

A centrum tervei szerint egy-egy egységet a májusi vizsgaidőszakban megnyitnak a diákok előtt, viszont teljeskörűen 2022 szeptemberében nyílik meg a hely. Kiderült az is, hogy napelempark is épült a Jendrában, és elektromos autók töltésére alkalmas töltőállomás is igénybe vehető majd a jövőben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában