Ilyenkor kevesebb a konfliktus a lakóik között

2022.12.23. 17:00

A szeretetszolgálatnál is fontos az ünnep

Ezekben a napokban is a téli működés szerint élnek intézményeink. Arra törekszünk, hogy minél többen jöjjenek be hozzánk – nyilatkozta a Naplónak Szaller Péter szociális szakember, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat veszprémi szakmai koordinátora.

Juhász-Léhi István

Ilyenkor jobban odafigyelnek egymásra az emberek

Forrás: Magyar Máltai Szeretetszolgálat

Az alacsony küszöbű férőhelyek is nyitva vannak, ugyanakkor az utcai szolgálat a közterületen élőkkel rendszeres kapcsolatot tart. A teajárat heti három alkalommal működik. A szolgálat munkatársai ebben az időszakban a közterületeken fokozattan vannak jelen. Mindezek mellett 24 órás telefonügyelet keretében krízisautó-szolgálat is működik, ahol várják a hívásokat, és szociális krízishelyzeteket igyekeznek megoldani.
– Az ünnepi készülés intézményeikben kiemelt időszak – hangsúlyozta Szaller Péter.
Ekkor programjaikat is igyekeznek úgy szervezni, hogy meg tudják élni a lakók az ünnepet. Vannak olyan programjaik, melyek a lelki töltekezést segítik.
A szeretetszolgálat hajléktalanokat segítő intézményeiben közel 160 ember éjszakázik bent Veszprémben. Mindenütt tartanak karácsonykor programot, amely a szeretet, és az összetartozás ünnepe, ám az általuk segítetteknek gyakran pont ebből a kettőből jut kevesebb.
– Ebben az időszakban legfontosabb feladatunk éppen ezért a közösség, a közösségi értékek képviselete, az egymás felé fordulás, a nyitottság erősítése. – tette hozzá a szakember. – Érezzük mi is, hogy ilyenkor kevesebb a konfliktus lakóink között, jobban odafigyelnek egymásra az emberek és jobban meg tudják élni az ünnep szellemét.
A Magyar Máltai Szeretetszolgálat Befogadás Háza munkáját hatvan főállású dolgozó segíti a városban. Az ellátottak száma 250–270 fő körül alakul: ebben a létszámban benne vannak az intézményekben segített emberek és azok is, akik az utcán élnek, vagy nem lakásnak minősülő helyen, de a szeretetszolgálat utcai szolgálatával tartanak kapcsolatot.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában