Séta Devecserben

2023.04.10. 20:00

Látnivalókban gazdag kisváros

A tavasz beköszöntével egyre többen kelnek útra, indulnak kirándulni. Devecserbe is sokan látogatnak el. Van mit megmutatni, több órát lehet itt eltölteni.

Olvasónk

Gárdonyi Géza mellszobra a kisiskola előtt

Forrás: olvasó/Czeidli József

A Rotary Házban kapott helyet a 2010-es vörösiszap-katasztrófa emlékét őrző kiállítás. Boldizsár Zsolt, a Somló festője, a gyűjtemény gondozója fogadja a látogatókat s vezeti őket körbe a tárlókon. A kisiskola egyik termében található a Gárdonyi-szoba, az egykori néptanító emlékét őrzi. Az intézmény külső falán látható Vörös János csabrendeki kőfaragónak a neves írót ábrázoló domborműve. A kisiskola melletti téren áll Gárdonyi mellszobra, a templom bejáratánál pedig Szántó Arator István devecseri születésű (1541) bibliafordító és Gárdonyi Géza domborműve ékeskedik.

Szárnyas kápolna a Makovecz-lakóparkban 
Forrás: olvasó/Czeidli József

A kisvárosnak régi álma valósult meg, helytörténeti gyűjteményt hozott létre a várkastély első épületében. A kiállítótermekben a konyha és szoba berendezése, valamint a háztartásban, növénytermesztésben és állattartásban használt régi eszközök tekinthetők meg. 

A Berta kórház japán kertje 
Forrás: olvasó/Czeidli József

A település további látnivalója a Csóron András építtette várkastély, a Berta kórház és japán parkja, a Makovecz-lakópark bakonyi tájházai és a névadó tervezte szárnyas kápolna. A régi temetőt járva neves emberek sírját láthatjuk, így Tima Lajos XIX. század végi kántortanító-igazgatóét, Supka Márton plébános, iskolaszéki elnökéét, Gárdonyi szerelmének – Gergely Katicáét, 48-as honvédekét. 

Marton László Fohász szobra
Forrás: olvasó/Czeidli József

Czeidli József

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában