Sokat tett a helyi közösségért

2023.06.13. 15:00

Hadnagy Lászlóra emlékeztek Gyulafirátóton

Életútja felidézésével, személyes történetekkel és koszorúzással emlékeztek Hadnagy Lászlóra születésének századik évfordulója alkalmából a napokban.

Marton Attila

Fotó: Pesthy Márton

A Gyulafirátót huszadik századi történetében meghatározó szerepet játszó pedagógus, helytörténész, néprajzkutató, múzeumigazgató tiszteletére helyi civil egyesületek és a Veszprém Megyei Honismereti Egyesület szervezett megemlékezést. Porga Gyula polgármester (Fidesz–KDNP) megnyitójában arról beszélt, a településeket szellemi környezet is fémjelzi, Gyulafirátót olyan szellemi jelképe, amely a helyi identitásban meghatározó. A polgármester azt kívánta, hogy vigyék tovább Hadnagy László örökségét. Czaun János a Hadnagy-díj megalapításának körülményeiről beszélt. Kiemelte, 2006-ban hozták létre a helyi zászlót és címert, emellett szerettek volna egy olyan elismerést alapítani, amelyet azok kaphatnak meg, akik kiemelkedően sokat tesznek a településért. A díjat Hadnagy Lászlóról nevezték el, ennek ötletgazdája Kauker Katalin volt, és erősen támogatta ezt a kezdeményezést Galambos Anna is. 

A díjat a közgyűlés alapította meg. Friedler Ferenc matematikus elmondta, az 1960-as évek eleje óta ismerte Hadnagy Lászlót, aki a helyi iskolában tanított. Felidézte, amikor a pedagógus megjelent az iskolában, azonnal sokan körbe vették, egyik jó tulajdonsága pedig az volt, hogy mindenkivel megtalálta a közös hangot. A volt rektor több mint tíz éve alapította meg a fiatalok támogatására a pedagógus nevét viselő díjat, amelyet helyi tehetségek kapnak meg. Márkusné Vörös Hajnalka főlevéltáros, a Veszprém Megyei Honismereti Egyesület elnöke Hadnagy László életútjáról beszélt. Elmondta, tízgyermekes vasutas családba született, gimnáziumba Keszthelyre, majd a győri püspöki tanítóképzőbe járt. Később esti, levelező tagozaton szerzett magyar-történelem tanári diplomát, de futballedzői és amatőr színjátszásoktatói képzést is elvégzett. Igazi népművelő volt, aki nemcsak az iskolában, hanem a településen minden nemzedéket tanított. Emellett dokumentálta a gyulafirátóti közösség életét is például fotósorozatokkal. Aktív tagja volt a honismereti mozgalomnak, pedagógusként pedig igyekezett belecsempészni a tananyagba a helytörténetet. 

Tölgyesi József, a Veszprémi Szemle alapítója Hadnagy László pedagógusi tevékenységét mutatta be, felidézve, hogy 1946-ban kezdett el tanítani Gyulafirátóton. Az eseményen a Hadnagy-család több tagja is részt vett. Simányi Zsuzsanna, Hadnagy László unokahúga személyes emlékeit és családi történeteket idézett fel, valamint a családról és rátóti házukról készült fotókat ajándékozott a helytörténeti gyűjteménynek. A megemlékezés zárásaként a Hadnagy László által létrehozott és nevét viselő helytörténeti gyűjteménynél elhelyezték az emlékezés koszorúit, virágait. A város nevében Porga Gyula és Katanics Sándor, a városrész önkormányzati képviselője helyezett el koszorút. A rendezvényen levetítették egy filmet is, amelyben egykori diákok, munkatársak emlékeztek vissza Hadnagy Lászlóra. A filmet Juhász Attila, a Gyulafirátóti Művelődési Ház munkatársa készítette. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában