Nagy odafigyelést igényel

2023.10.22. 20:00

Világhírűvé tette a Somlót a különleges szőlőfajta: meg is ünnepelték a juhfarkot +fotók

A legjobban a juhfark képviseli, mutatja meg a Somló egyedülálló vulkanikus jegyeit, hangzott el a hegy ősi szőlőfajtájának ünnepén, melyen tizenhét hazai, köztük több organikus borászat 28 borral vett részt a 77 éves Tornai-pincészetnél szombaton. A nyolcadik juhfarkünnepet az említett pincészet szervezte meg.

Kovács Erika

Tornai Tamás és Kovács Zoltán a juhfarkünnepen

Fotó: Gyarmati László

Kovács Zoltán országgyűlési képviselő kiemelte, a Somló a legkisebb, de a legtöbbet fejlődött borvidék az utóbbi évtizedben. Ezért sokan sokat tettek, különösen a borászok, és az eredményes munkát jelzik a díjak. Kovács Zoltán örömmel szólt arról, hogy Tornai Tamás, a nevét viselő somlói pincészet tulajdonosa Életfa díjat kapott Nagy István agrárminisztertől a minap. – A juhfark különleges szőlőfajta, melyből különleges borokat lehet készíteni - hangsúlyozta Kovács Zoltán, aki méltatta a fajtát bemutató dűlőtúrát és az ökogazdálkodásról szóló előadást.  

− Megérdemli a juhfark az ünneplést, hiszen ez a fajta hozta el a világhírt a Somló számára −  ezt Tornai Tamás mondta. A pincészet tulajdonosa hozzátette, ebből az alkalomból az összefogást is ünneplik, mely nagyon fontos a sikeres működéshez. Felidézte, a rendezvény előtt minden juhfarktermelőt meghívnak itthonról és külföldről, aztán vakkóstoláson választották ki azokat a borokat, illetve borászatokat, akik részt vesznek az ünnepnapon. 

− A juhfark ősi szőlőfajta, nagy odafigyelést és gondosságot igényel. Bora kissé visszafogott és tökéletesen megmutatja a somlói terroirt, illetve jellemzőit, az itteni borok világszerte méltán népszerűek. A hegy példát mutat abban, hogy van egy vezérfajtája, melynek termesztését, az ültetvények gondozását, illetve a bor előállítását összefogás kíséri - fogalmazott Tornai Tamás. 

Kolonics Károly szőlész-borász
Fotó: Kovács Erika/Napló

A résztvevők közül Kolonics Károly szőlész-borász folytatja elődei mesterségét. Örömmel beszélt arról, hogy évente egyszer találkoznak egymással a juhfarktermelők. A köszöntők után gazdag programokat kínáltak a szépszámú érdeklődőnek. Így a pincéknél dűlőtúrán, illetve sétakóstolón lehetett részt venni, ahol juhfarkot kínáltak, és szerveztek utazást a hegy körül, beszéltek a Somló értékeiről, szépségéről. A szervezők sok érdekességet és különlegességet mutattak be a helyi bormúzeumban is. 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában