Az elvesztett józan ész nyomában

2023.10.21. 07:35

Surján László Sümegen: Valahol utat tévesztettünk

Az elvesztett józan ész nyomában címmel tartott előadást Surján László, a KDNP tiszteletbeli elnöke Sümegen pénteken este a Róza cukrászdában jelentős érdeklődés mellett.

Szijártó János

Surján László (balról), a KDNP tiszteletbeli elnöke Sümegen, Horváth Tibor teológus és Végh László polgármester társaságában Az elvesztett józan ész nyomában című péntek esti előadáson

Fotó: Szijártó János/Napló

− Olyan folyamatok zajlanak a világban és sajnos hazánkban is, hogy joggal mondhatjuk, elvesztettük a józan eszünket. Kétségbeesni talán még nem kell, hiszen Európa elmúlt ezer évében több olyan korszakot ismerünk, amelyre ugyenezt mondhatnánk. Szent-Györgyi Albert írt arról Az őrült majom című könyvében még az ötvenes években, hogy vajon az emberiség kibírja-e azt, ha őrült majom módjára viselkedik. Ő akkor az atomfegyverkezésre gondolt. Ma más a helyzet. Igaz ugyan, hogy senki nem tiltja meg azt, hogy az ember Istenbe kapaszkodva élje le az életét, ám napjaink társadalmi berendezkedés nem számol a természetfelettivel, sem az erkölcsi normákkal. Valahol utat tévesztettünk és ezért célszerű a gender kérdést a lehető legszélesebb megközelítésben vizsgálni, jobban mint azt, hogy ki miként éli a nemi életét. 

Csodálatos lehetősége az embernek, hogy szabadon dönthet, de ez egyben óriási felelősség is. 

Fontos tudni, ha hibázunk, azt helyre lehet hozni, s én abban bízom, hogy elindul majd egy nemzet méretű megtérési folyamat, s akkor talán krízis nélkül lehet ebből a helyzetből kimászni − mondta Surján László.

Végh László polgármester az estet szervező sümegi Padányi Alapítvány munkájáról szólt elismerően és külön köszöntötte Horváth Tibor teológust, aki mozgatórugója volt a péntek esti programnak. Az alapítványról úgy fogalmazott, annak küldetése van, s éppen azon értékek mentén, amelyek segítenek megőrizni az ember normalitását. Hozzátette, szerinte ma a Nyugat a diktatúra irányába halad a ma terjedő trendek alapján. 

Horváth Tibor szerint a szélsőséges megnyilvánulások helyett, autentikus érvekkel  hiteles, türelmes pedagógiával kell a jó irányba téríteni az embert, s ez alapvető változást hozhat. Surján László előadásában több más mellett kitért a hatalmas számú radikális muszlim európai jelenlétének veszélyeire, a férfi és női nemek közti különbségek összemosására irányuló veszélyes tendenciára és példákkal támasztotta alá a progresszív gondolkodás arrogáns megnyilvánulásait. A nemváltó műtétek veszélyeiről is hallhattak érdekes beszámolót a résztvevők Szabó Krisztina prezentálásában. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában