Oszt, szoroz

2023.12.30. 20:00

Három kérdés a betétdíjas rendszerről: az olvasók véleményét várjuk a témában

A betétdíjas italcsomagolások rendszere január 1-én lép érvénybe. Vannak, akik örülnek neki, mások macerásnak tartják. Akadnak, akik a környezetvédelemre gondolnak, mások nem hisznek benne, hogy eléggé fegyelmezettek leszünk az újrahasznosításhoz szükséges visszagyűjtéskor. Olvasóink három kérdésünkre kattintással válaszolva jelezhetik véleményüket, kíváncsiak vagyunk rá, hogy vélekednek a kötelező visszaváltásról. 

Rimányi Zita

A betétdíjas műanyagflakonokat és fémdobozokat nem szabad majd laposra taposni, összegyűrni, mert csak épen válthatóak vissza, és akkor, ha látszik rajtuk a vonalkód

Forrás: Napló

Fotó: Rimányi Zita

Az új évben ital vásárlásakor érdemes figyelni a logót, ami azt jelzi, hogy betétdíjas a műanyag flakon, a fémdoboz vagy az üvegpalack. Eleinte még nem lesz ilyen sok, mert türelmi időt kaptak a bevezetésére a gyártók. A vásárlóknak egyelőre arra érdemes ügyelniük, hogy azt a csomagolást, amin látják az emblémát, amelyen két nyíl formál köralakot, váltsák vissza, amin nem szerepel, azt továbbra is szelektíven gyűjthetik.

Fontos még, hogy azzal ellentétben, amit az elmúlt években megtanultunk, megszoktunk, a betétdíjas műanyagflakonokat és fémdobozokat nem szabad laposra taposni, összegyűrni, mert csak épen válthatóak vissza, és akkor, ha látszik rajtuk a vonalkód. Így viszont otthoni tárolásuk során több helyet foglalnak el, üresen is.

Kérjük, válaszoljon a témával kapcsolatos három kérdésünkre, mert kíváncsiak vagyunk olvasóink véleményére! Véleményüket, tapasztalataikat, kérdéseiket meg is írhatják szerkesztőségünknek a témában a [email protected]  e-mail-címre. 

Örül a betétdíjas rendszer bevezetésének?

Az ötvenforintos betétdíj eléggé ösztönző lesz arra, hogy visszavigyék az italcsomagolásokat az emberek a boltokba, így azok újrafeldolgozásra kerülhessenek?

Gondot fog okozni, hogy otthon összegyűrés nélkül kell tárolni a betétdíjas műanyagflakonokat, fémdobozokat?

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában