Áldás és felszentelés

2024.02.18. 16:00

A keresztút átjárja életünket - így fogalmazott Udvardy György érsek Lesenceistvándon

A böjt idején lehetőséget kapunk arra, hogy méltó módon készüljünk fel a húsvét megünneplésére, hiszen a húsvét az, ami számunkra a reménységet jelenti, hogy van lehetőségünk megszabadulni a bűntől és méltó módon élni.

Tóth B. Zsuzsa

Udvardy György megáldotta a keresztutat annak első állomásánál

Fotó: Tóth B. Zsuzsa

Erről beszélt Udvardy György, a Veszprémi Főegyházmegye érseke a Szent Jakab római katolikus templomban tartott szentmisén, amelyen megáldotta a lesenceistvándi keresztutat, a Mária-kápolna legendáját megörökítő festményt, és felszentelte a felújított temetői harangot.

A szentmisét követően a keresztutat annak első állomásánál áldotta meg az érsek.

– A keresztutat szívvel-lélekkel és buzgó áhítattal imádkozzuk, adjunk hálát az Úrnak, aki meghalt értünk a kereszten. Haljunk meg mi is a bűnnek és éljünk új életet. Jézus megváltott minket bűneinktől, és a reménységgel, az örök élettel ajándékozott meg. Ezért fontos, hogy ne vesszen ki községeinkből, kultúránkból Jézus szenvedésének, halálának és feltámadásának az emlékezete, mert akkor más emberek leszünk. Nagy jelentőségű, hogy országszerte templomainkban, keresztény kultúránkban ezt az isteni ajándékot hirdeti számunkra. Szép hagyomány az is, hogy keresztutat, 14 állomásos stációkat készítettek elődeink, hogy amikor az ember az Istenre akarja emelni tekintetét, mindig a kereszten függő Krisztust lássa, mert ő a mi reménységünk. Mindennapi tevékenységünk nem Isten háta mögötti, nem különül el életünkben a hitbéli magatartás és a mindennapok szolgálata, hanem ez egy. Ezért a keresztút járása a mindennapi életünket szenteli meg. Értelmet ad a küzdelemnek, igazmondásnak, annak, hogy áldozatot hozzunk a közösségért, hogy az akarjon élni, és ne kívülről várja életben maradását. Jó tudni, hogy Isten benne van az életünkben, jelen van a templomunkban. A keresztút átjárja életünket, amikor egy-egy stációra tekintünk, hitben tudunk döntést hozni, Krisztus keresztjére tekintünk – mondta Udvardy György.  

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában