A Házasság hete

2024.02.14. 20:00

Lelkész házaspár tartott előadást a pápai ótemplomban

Szőke Attila és Szőke Etelka református lelkész házaspár, családterápiás szaklelkigondozók tartottak előadást a Pannonia Reformata Múzeumban. Az Állandó megújulás kéz a kézben címet viselő programot a Házasság hete keretében rendezték az ótemplomban.

Haraszti Gábor
A valódi megújulás a lelkünkben kezdődik – vallja a lelkész házaspár Fotó: Haraszti Gábor
A valódi megújulás a lelkünkben kezdődik – vallja a lelkész házaspár Fotó: Haraszti Gábor

A múzeum egyházi és családbarát intézményként szívesen csatlakozott a Házasság heti rendezvényekhez, s idén egy interaktív előadásra várta a házaspárokat. Etelka és Attila a Magyarországi Református Egyház Gyökössy Endre Intézetének munkatársai. Etelka pár- és családterápiás szakterületi felelősként dolgozik az intézetnél, férje, Attila pedig több éve tevékenykedik családterápiás lelkigondozóként. Mindketten elkötelezetten igyekeznek országszerte segíteni a családoknak és házaspároknak előadásokkal, tréningekkel. 

Richard Kane először 2008-ban látogatott el Magyarországra, hogy a Házasság hetének ötletét nálunk is meghonosítsa. Az első kerekasztal-beszélgetésen Szőke Attila és felesége is részt vett, ekkor fogalmazódott meg bennük a gondolat, hogy a házasságnak ugyanúgy kijár a dicséret és a respektus, mint az egekbe magasztalt szerelemnek.

Az érdeklődőket elsőként Halászné Kapcsándi Szilvia múzeumvezető, majd Köntös László gyűjteményi igazgató köszöntötte, utóbbi kiemelte, sajnálatosan olyan korban élünk, amikor minden, amit korábban normálisnak gondoltunk, a szemünk láttára kérdőjeleződik meg. – Ki gondolta volna negyven, ötven évvel ezelőtt, hogy – amikor még a házasság magától értetődő volt – egyszer a házasság hetéről kell beszélnünk? A múzeumnak az is feladata, hogy újra és újra kimondja azokat az alapértékeket, amiket a férfiról és a nőről, a házasságról, a családról örökségül kaptunk – húzta alá az igazgató.

A meghívott vendégek előadásukban többek között elmondták, hogy miként lehet egy párkapcsolatot megújítani, életciklusokra lebontva a felek hogy tudnak együttműködni, hogy birkóznak meg a kihívásokkal. A szónokok arról is beszéltek, hogy a bensőségesség, a gyengédség milyen akadályokba ütközik a párkapcsolatban, miként lehet ezt a problémát megoldani. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában