Tiszteletadás

2024.03.01. 20:00

A kommunizmus áldozataira emlékeztek Lovason

A kommunista diktatúrák áldozatainak emléknapján két helyszínen is koszorúzással egybekötött megemlékezést rendezett Lovason a Magyar Vidék Országos 56-os Szervezet és a lovasi székhelyű „Az 56-os Forradalom és Szabadságharc Emlékéért” Alapítvány.

Juhász-Léhi István

A Stefanovszky-háznál Pintér Kornél, a Magyar Vidék Országos 56-os Szervezet országos elnöke, az alapítvány kuratóriumának vezetője köszöntötte a jeles számban megjelenteket, köztük az '50-es években a településről elüldözött Stefanovszky, Lovasi és Varjas család képviselőit is. Lovasi Jenő (1911–1956) magyar királyi főhadnagy, az 1956-os Lovasi Nemzeti Forradalmi Bizottság tragikus sorsú elnökének emléktáblájánál unokája, Lovasi-Kovács Andrea középiskolai tanár mondott megrendítő beszédet, majd a koszorúk elhelyezését követően a faluháznál folytatódott a tiszteletadás.

A Stefanovszky-háznál Lovasi-Kovács Andrea mondott emlékbeszédet
Fotó: Magyar Vidék Országos 56-os Szervezet

Az egykori Varjas-háznál, a faluház Fő utcai épületénél Varjas Ildikó gépészmérnök, az 1952-ben a kommunista diktatúra áldozatává vált Varjas Géza (1880–1952) lovasi nagygazda dédunokája idézte fel családja kommunizmus alatti szenvedéstörténetét. Elmondta többek között, hogy a mai középület hosszú ideig családja tulajdonában állt, de dédnagyapja mártíromsága után minden vagyonuktól megfosztották őket.

Pintér Villő Emese 3. osztályos általános iskolai tanuló szavalatát követően Sárdi Máté polgármester, a lovasi református egyházközség presbitere olvasta fel a hivatalos ügyben távol lévő helyi református lelkipásztor imádságát a baloldali önkény áldozatainak, elszenvedőinek lelki üdvéért.

Mindkét emlékhelyen koszorúkat helyeztek el Lovasi Jenő és Varjas Géza utódai, a szintén elűzött Balogh, Stefanovszky és Pálffy család, illetve Lovas Község Önkormányzata, a lovasi református egyházközség, a Magyar Vidék Országos 56-os Szervezet, „Az 56-os Forradalom és Szabadságharc Emlékéért” Alapítvány és a Történelmi Vitézi Rend képviselői. Lerótták tiszteletüket a szintén a kuláküldözések áldozatává vált Holczhauser és Dienes család leszármazottai is.

Az emléknap a faluház nagytermében Pintér Kornél szervező zárszavát követően a kommunista diktatúra időszakában Lovasról elüldözött családok találkozójával és szeretetvendégséggel zárult.  

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában