2024.03.22. 10:00
Hagyományőrző disznóvágást tartottak Pápasalamonban
Hagyományőrző disznóvágásra várta Pápasalamon önkormányzata a település lakóit. A szakszerű és dolgos kezeknek köszönhetően hamar elkészültek az ételek, a tartalmas napot zenés délután zárta.
A szalmával való perzselés régi hagyomány Fotó: önkormányzat
A reggeli fogópálinkát követően nem is egy, hanem mindjárt két sertést dolgoztak fel a böllérek és a falu lakosai, az állatokat régi hagyomány szerint szalmával perzselték, ezáltal az állatok bőre és húsa jellegzetes ízt kapott. Miután gondosan lemosták, fehérre kaparták a disznók bőrét, elkezdődhetett a feldolgozás, amit a böllérek precíz, gyors munkájának köszönhetően hamar elvégeztek.
Minden segíteni szándékozó ember kivette részét a munkából. Készült hurka, kolbász, toroskáposzta, sült hús, a finom ételeket tea és forralt bor kísérte. Az ebédet követő zenés délutánon estig mindenki jól szórakozott. Nepusz Nándor polgármester külön köszönetét fejezi ki a Nemesszalóki Mezőgazdasági Zrt. vezetőségének a támogatásért, illetve mindenkinek, aki a rendezvény lebonyolításában segédkezett. Mint mondta, a rendezvény célja a hagyományok ápolásán túl a közösségi élmény megteremtése volt.